30 ton kwaliteit voor geothermiecentrale VITO

05-09-2017

VITO, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek, is een Europees onderzoeks- en consultingcentrum voor de ontwikkeling van duurzame technologieën op vlak van energie, milieu, materialen en aardobservatie.  De eerste geothermiecentrale in België zal in opdracht van VITO worden gebouwd in Mol. Diepe geothermie is een energievorm waarbij men tot wel vier kilometer diep gaat boren op zoek naar warm water. Via twee boorputten wordt het warme water opgepompt en het afgekoelde water teruggepompt. De onttrokken warmte wordt daarna gebruikt om gebouwen initieel van warmte te voorzien en in een latere fase ook van elektriciteit. 

De Balmatt-site in Mol, waar de boringen plaatsvinden, moet ook voorzien worden van een industrieel gebouw. Dit wordt gebouwd door vanhout.pro. Als aannemer krijgt vanhout.pro de kans om mee te werken aan dit unieke project op vlak van duurzame energie. 

Het dak van het industrieel gebouw bestaat uit een roosterstructuur die is opgebouwd uit prefabbetonbalken van wel 2 meter hoog. Staalbeton levert voor dit project 65 prefabbetonkolommen en 99 prefabbetonbalken waarvan 10 balken die bijna 30 ton wegen. Aan de hand van een puzzelstructuur passen al deze balken en kolommen perfect in elkaar.  Nieuwsgierig naar dit project? Bekijk dan zeker hier de foto’s en krijg zo een goed beeld van hoe het er op de werf in Mol aan toe gaat. Ontdek in dit filmpje het hele productieproces bij Staalbeton: van het ontwerp tot en met het plaatsen van de kolommen op de werf.