Blogpost: ESCO Geiser voor warmtenet Quartier Bleu

28-02-2023

Energie is en blijft een heet hangijzer. Met de oprichting van de ESCO Geiser, een unieke strategische samenwerking tussen De Watergroep, IFTech en Matexi, is er een nieuwe speler op de markt van duurzame warmtenetten voor residentiële vastgoedprojecten. De KWO-installatie in Quartier Bleu maakt gebruik van ondiepe geothermie om de hele site te verwarmen en te koelen. Bovendien wordt ook een aangenaam binnenklimaat gegarandeerd. Met dit systeem besparen bewoners 70% CO2 in vergelijking met een conventioneel systeem. Voor Quartier Bleu betekent dat maar liefst 747 ton CO2 per jaar.

 

Geiser, een unieke ESCO voor Quartier Bleu

De Energy Service Company Geiser financiert en beheert in Hasselt het warmtenet onder de buurt Quartier Bleu. Dat warmtenet maakt gebruik van ondiepe geothermie om aan thermische energieopslag te doen. Vanaf een diepte van meer dan 10 meter is de temperatuur in de ondergrond stabiel gedurende het hele jaar. Op die plaats kan winterkoude worden bijgehouden om ze in de zomer naar boven te halen voor passieve koeling. Anderzijds kan ook de zomerwarmte worden opgeslagen in de ondergrond en vervolgens in de winter gebruikt worden om via een warmtepomp verwarming te leveren.

Quartier Bleu (met meer dan 400 woningen en 22.500m2 retailruimte) is dus onafhankelijk van aardgas voor verwarming (inclusief warm sanitair water) en koeling.

De hogere investeringskost in een duurzaam warmtenet wordt door de eigenaars van de woningen en handelspanden terugbetaald dankzij de besparingen op energie. Via Geiser maken de eigenaars gebruik van ‘energy-as-a-service’, ze kopen als het ware verwarming en koeling als een dienst. Na 27 jaar zal het warmtenet afbetaald zijn en wordt de vereniging van mede-eigenaars (VME) van Quartier Bleu eigenaar van de energie-installatie. Een ESCO houdt dus rekening met de volledige kost over de volledige levensduur van gebouwen (TCO: Total Cost of Ownership).

 

Groene energie en comfort als troeven

Het warmtenet van Quartier Bleu is niet alleen een klimaatvriendelijk, maar ook een energiezuinig verwarmings- en koelingssysteem. De energiekost die een eigenaar maandelijks betaalt is lager dan bij een gasaansluiting! Zo wint elke eigenaar 3 keer: hij heeft een hoger comfort omdat de woning of handelszaak ook (passief) kan gekoeld worden, betaalt een stabiele energieprijs en levert bovendien een positieve bijdrage aan het klimaat door een lagere CO2-uitstoot.

Wat het warmtenet van Quartier Bleu bovendien uniek maakt, is de mix van gebouwen met een verschillende functie. De combinatie van appartementen en huizen (waarvoor voornamelijk warmte wordt gevraagd) met handelszaken (waarvoor voornamelijk koude wordt gevraagd) maakt de uitwisseling van energie tussen beide mogelijk. Dit betekent in praktijk dat het warmtenet niet altijd moet tussenkomen om aan de energievraag te voldoen, wat de energie-efficiëntie ten goede komt.

"Slechts 5% van de verwarming van onze gebouwen in Vlaanderen is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Er ligt nog heel wat potentieel voor het rapen om op een duurzame manier te voorzien in de verwarming en afkoeling van onze gebouwen. Warmtenetten zijn een perfect voorbeeld uit de praktijk dat aantoont hoe we warmteverlies kunnen omzetten in klimaatvriendelijke energiewinst. Daarnaast geven ze zelfs hele wijken de kans om gezamenlijk de omslag te maken naar hernieuwbare energie. Het doet me plezier om te zien dat ook in Hasselt wordt nagedacht hoe we fossiele brandstoffen het best kunnen afzweren en op grote schaal kunnen zorgen voor een stabiele factuur, voor gezondere lucht en voor meer comfort", zegt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir.

 

Quartier Bleu, voorloper op vlak van duurzaamheid

Met de oprichting van Geiser concretiseren De Watergroep, IFTech en Matexi hun duurzame ambities voor de toekomst. Raf Schildermans, algemeen directeur IFTech: “Dankzij ondiepe geothermie kunnen gebouwen duurzaam verwarmd en gekoeld worden. Voor Quartier Bleu hebben we het detailontwerp en de bouw van de KWO-installatie (koude-warmte opslag) voor onze rekening genomen. Bovendien is er een koppeling gemaakt met het kanaalwater, via een extra warmtewisselaar. Zo kan de energiebalans in de ondergrond ten allen tijde in evenwicht gehouden worden. Het IFTech-team staat in voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van geothermische energiecentrales. Het continu streven naar innovatie en energie-efficiëntie typeert onze bedrijfscultuur. We omringen ons met sterke partners om samen het verschil te maken. Als Limburgse KMO zijn we uitermate fier dat we in onze eigen streek de ESCO Geiser lanceren. Voor IFTech is Quartier Bleu het eerste maar zeker niet het laatste project dat we met Geiser voorzien van duurzame warmte en koeling.”

 

KWO-installatie voor warmtenet

De KWO-installatie (koude-warmte opslag) is een open systeem met een zestal boringen tot op een diepte van 213 meter, waarbij we 225 m³ grondwater kunnen verpompen. Voor de volledige site wekken we ongeveer 2,6 MW thermische energie op die verdeeld wordt via een uit de kluiten gewassen warmtenet. De bewoners en gebruikers van de Quartier Bleu-gebouwen beschikken over een individuele geothermische warmtepomp. 

Het warmtenet wordt voortdurend gemonitord en indien nodig bijgestuurd om steeds een optimaal rendement te garanderen van het geothermisch systeem.

De oudste warmtenetten in België dateren al van de jaren 80. Door de jaren heen is de technologie flink geëvolueerd en de huidige systemen (5e generatie) zijn uiterst energie-efficiënt. Ze worden ook wel neutraal net genoemd omdat ze instaan voor duurzame verwarming én koeling. 

 

Bekijk de reportages 

1) Toelichting principe ESCO op Quartier Bleu

2) Het belang van ESCO's voor de toekomst