COVID-19 patiënten welkom bij Triamant Ronse

15-04-2020

Leefbuurt Triamant werkte klok rond om pand te poetsen en in te richten

Een spiksplinternieuw gebouw met 76 flats in de leefbuurt van Triamant Ronse krijgt onverwachts een andere, maar tijdelijke bestemming. De afgelopen dagen werden in sneltempo al veertig van de in totaal zeventig beschikbare nieuwbouwflats ingericht als comfortabele herstelverblijven voor COVID-19-patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten. Wie nog niet naar huis kan om praktische of sociale redenen, of wie nog veel zorgen nodig heeft, kan er nu tijdelijk zijn intrek nemen.

Dat de lobby, de sport- en ontspanningsruimten en de brasserie in de Triamant leefbuurt aan de Oscar Delghuststraat in Ronse voorlopig gesloten blijven, zullen de nieuwe onverwachte bewoners van de nieuwbouwflats niet aan hun hart laten komen. Na een vaak turbulent verblijf in het ziekenhuis, kunnen ze nu in het gloednieuwe COVID-19-herstelcentrum tot rust komen.

“Het COVID-19-virus doormaken is fysiek en psychologisch heftig. In het herstelcentrum zorgen we dat mensen op adem kunnen komen na een vaak stresserend en vermoeiend verblijf in het ziekenhuis. We nemen praktische zorgen uit handen door boodschappen te doen, dagelijks te poetsen en maaltijden op de flat te brengen. Maar ook medisch volgen we elke herstellende bewoner van nabij op met de klok rond verzorging en verpleging, ook ’s nachts. Zo volgen we de medicatie op en monitoren we de gezondheidstoestand van onze gasten. Ook wondzorg en bijvoorbeeld het toedienen van extra zuurstof is mogelijk in het herstelverblijf.", aldus Sven Vandendriessche, directeur Triamant.

Afzonderlijk gebouw

Triamant kon het herstelcentrum snel opstarten met toepassing van strenge kwaliteitseisen omdat alle flats in het gebouw al voorzien zijn om mensen met een zorgvraag of verminderde mobiliteit te huisvesten. De omvang van de leefbuurt in Ronse laat toe om mensen met het coronavirus in een afzonderlijk gebouw op te nemen.

Vandendriessche: “Dit nieuwe gebouw is volledig afgescheiden van het andere dat al langer in gebruik is, het heeft een aparte inkom en toegangsweg. In de flats is alles erop voorzien dat mensen niets tekort komen en dat de zorg naar hen toekomt. Er zijn bijvoorbeeld brede draaicirkels, handige schuifdeuren, een verpleegpost en een systeem voor nood- en assistentieoproepen. De afgelopen dagen hebben we de klok rond gewerkt om alles in gereedheid te brengen. Een marathon van poetsen, technische systemen afstellen en de equipes samenstellen.”

Zorg op maat

Woonzorginnovator Triamant heeft ook de nodige expertise om dit soort herstelverblijven te organiseren. In vier leefbuurten in Vlaanderen kunnen mensen de klok rond zorg op maat krijgen tijdens een Take A Break herstelverblijf. De nieuwe equipe voor het COVID-19-herstelcentrum werd ook gerekruteerd uit de ervaren medewerkers van de leefbuurten van Ronse en Zottegem. Momenteel kunnen 40 COVID-19-patiënten terecht bij Triamant in Ronse. De capaciteit kan verhoogd worden tot 70 patiënten, met elk een aparte en ingerichte flat. Mensen uit de regio Kortrijk, Gent, Aalst en de Vlaamse Ardennen kunnen er terecht. De opname in het herstelcentrum gebeurt op verwijzing, door ziekenhuizen, artsen-specialisten en huisartsen. Wie in het herstelcentrum verblijft op doktersvoorschrift, kan een tegemoetkoming krijgen van de ziekteverzekering.

Lees ook het artikel op HLN, Bouwkroniek en bekijk de reportage op AVS.