De Hoorn breidt uit

11-04-2018

De Hoorn staat bekend als bruisende plek waar creatieve mensen komen werken, eten en feesten. Deze Leuvense creatieve hub heeft haar nieuwe plannen bekendgemaakt. Vanaf 2020 wordt het huidig programma versterkt door de toevoeging van een flexibele residentie en de introductie van De Hoorn Community. Hiermee maakt De Hoorn haar ambitie waar om mee te spelen met internationale trendsetters
De Hoorn 1.0: van brouwerij naar creatieve hub
 
Wie De Hoorn zegt, zegt bier. In 1926 werd hier de allereerste Stella Artois gebrouwen … en gedronken. Na jarenlange leegstand besloten zeven Leuvense ondernemers om van dit uniek monument een open, creatieve hotspot te maken. Sinds 2012 is de oude brouwerij niet alleen de nieuwe thuis voor ondernemers uit de creatieve sector, maar huisvest ze ook het Grand Café die als gedeelde living fungeert voor de hele buurt. De historische brouwzalen vormen jaarlijks ook het decor van meer dan 250 evenementen. Het historische pand werd zo omgevormd tot creatieve hub met een uniek en gemengd programma. Vandaag kom je naar De Hoorn om te werken, te feesten of te eten. De Hoorn fase 1, een unieke combinatie van ‘work’ en ‘play’.
Ambities op internationaal niveau
 
De Hoorn mocht de voorbije jaren internationale prijzen in ontvangst nemen (o.a. de EU-prijs voor Cultureel Erfgoed/ Europa Nostra 2016) en werd meerdere malen als inspirerend herbestemmingsproject in de kijker gezet. De Hoorn was sinds haar ontstaan een pionier in het Belgische co-working en evenementen landschap. Vandaag is het het kloppend hart van de creatieve economie aan de Leuvense Vaartkom.
 
“Tijd voor een volgende stap!” vertelt bestuurder Pieter Goiris. “Voorbeelden zoals ‘Second Home’ in Londen, Neuehouse in LA en de internationale Leuvense context (cf. Leuven Mindgate, KU Leuven, Imec) hebben ons gemotiveerd om het programma verder uit te breiden. Zo willen we inspelen op de internationale trends van flexibel werken, wonen en bouwen van communities. Het uitgangspunt blijft kruisbestuiving stimuleren in een creatief netwerk. Maar deze keer voegen we er een extra laagje bovenop, letterlijk dan.”
De Hoorn Next Level: Work, Live & Play  
 
De drie bovenste verdiepingen van de nieuwbouw zullen het derde en nieuwe luik ‘live’ van De Hoorn huisvesten. Een residentie waar ondernemers, expats, wetenschappers of kunstenaars kunnen verblijven. “Dit residentiële gedeelte wordt een plek waar gasten meer kunnen dan alleen maar wonen. Ze zullen er van onze werk- en vergaderplekken kunnen genieten, maar ook van onze publieke ruimtes of gemeenschappelijke activiteiten zoals lezingen, workshops en feestjes.” De Hoorn, een plek waar ‘work’, ‘play’ en ‘live’ samenkomen.
De Hoorn introduceert een ‘membershipmodel’ met op maat gemaakte formules. Of je nu expat bent, freelancer of een groter bedrijf, elk lid krijgt een op maat gemaakte (werk)plek in de nieuwe Hoorn. Goiris: “Als bezoeker zal je op verschillende manieren lid kunnen worden van De Hoorn. Het klassieke huurcontract wordt ingeruild voor een geïntegreerd model waar leden op een toffe manier kunnen genieten van het gebouw, haar diensten en activiteiten.”
Naast de toevoeging van de residentie en de bouw van extra kantoorplekken wordt de eventswerking uitgebreid en zullen hier vanaf 2020 ook grote congressen plaatsvinden met een integratie van flexibele break-outrooms tot 150 personen.
 
Het bureau ‘360 Architecten’ werd opnieuw aangesteld om ‘De Hoorn Next Level’ te vertalen in een nieuwbouw. De architecten kozen voor een verderzetting van de huidige ruwe, industriële stijl en integreren op creatieve wijze de nieuwbouw met het oude gebouw. Samen met aannemer Van Roey worden de bouwactiviteiten gerealiseerd.  
De voorbereidingen zijn reeds voltooid en vanaf 9 april starten de echte graafwerken. Tijdens de uitbreiding blijft De Hoorn actief en eind 2019 opent ze haar nieuwe deuren.

 

BijlageGrootte
Bouwkroniek_DeHoorn_20180413.pdf358.92 KB