Drones, 3D-printers en zelfrijdende tractoren

06-12-2018

“Een ‘state of the art’ gebouw binnen de termijn van één jaar gebouwd!” Zo beschreef Minister Muyters het gloednieuwe gebouw in het Wetenschapspark Arenberg tijdens zijn speech. Huurders Flanders Make en Sirris openden het kantoorgebouw met laboruimtes afgelopen woensdag 5 december op feestelijke wijze. De twee high-tech bedrijven proberen innovatie in praktijk om te zetten. Ze zetten in op 3 transformerende trends:

  • Slimme intergeconnecteerde producten en productsystemen
  • Producten op maat aan de prijs van een serieproduct
  • Duurzame productiemethodes waarbij ‘mens centraal’ staat

Minister Muyters, ook minister van Innovatie, gaf duidelijk aan dat dit één van de speerpunten vormt van zijn beleid.

Bert Grugeon (Van Roey Vastgoed) was er bij: “We kregen een boeiende kijk in de activiteiten die deze hightech bedrijven hier willen ontplooien. Zo zagen we demonstraties van drones, 3D-printers en zelfrijdende tractoren. Bij Flanders Make konden we een blik achter de schermen werpen van:

  • Een onderzoeklabo voor optimalisatie van machine-aandrijvingen;
  •  Een nieuwe generatie productiemachine voor additieve productie op basis van lasersmelten;
  • Een dronelabo waar we onderzoek doen naar indoor lokalisatie ;
  • Het onderzoek naar autonoom rijdende landbouwvoertuigen.

Bij Sirris kon je een kijk nemen in het nieuwe mechatronicalabo voor sensoren en slimme producten en het composietenlabo voor ontwerp en engineering van composietproducten. In het productielabo toonde men hoe robots en cobots kunt ingezet worden voor de efficiënte productie van bijv. composietonderdelen in kleine reeksen.”

Het project is een mooi staaltje van de succesvolle samenwerking tussen onze groepsbedrijven. Het werd in een jaar tijd opgetrokken door Algemene Bouw Maes, in opdracht van eigenaar Van Roey Vastgoed.