Onze groep kiest voor de toekomst: elektrificatie als standaard op de werf
Dankzij medium battery packs en mobiele stadsbatterijen stoten we tot 300 ton minder CO2 uit.
Jona Michiels: “Als procesmanager innovatie volg ik de relevante trends inzake duurzaamheid en innovatie op de voet.
Met onze groep willen we immers de kwaliteit van het leven van mensen verbeteren door de creatie van leefbare, duurzame omgevingen waar mensen graag wonen, werken, leren en sporten.
De bouwsector is verantwoordelijk voor 35% van de CO2-uitstoot en dat getal moet drastisch naar beneden.
Daarom zetten we met de bedrijven binnen onze groep in op elektrificatie als standaard op de werf.
Op veel werven is er jammer genoeg niet voldoende vermogen van het elektrisch net beschikbaar. Hierdoor zijn we genoodzaakt een vervuilende dieselgenerator in te schakelen per torenkraan.
Gelukkig zijn er heel wat start-ups / scale-ups die dankzij doorgedreven onderzoek erin geslaagd zijn om een duurzaam alternatief aan te bieden.
Zo zijn de huidige mobiele stadsbatterijen nu al voldoende performant om torenkranen op aan te sluiten, de werfkeet én de bronbemaling. De batterij werkt als buffer zodat we met een beperkte netaansluiting een volledige werf kunnen voeden. Kortom, aan de volledige stroomvraag voor een werf wordt voldaan.
De elektrificatie trekt zich ook helemaal door in de aankoop van de verschillende machines die gebruikt worden op werven zoals boor- en slijpmachines. We kiezen resoluut voor de battery powered versies die reeds beschikbaar zijn op de markt. De werf wordt er ook meteen een stuk veiliger door omdat er geen kabels voorzien dienen te worden.
Niet alle machines die gebruikt worden op een werf zijn vandaag al beschikbaar met batterijen. Binnen onze groep gaan we echter nog een stap verder: we bieden onze collega’s ook medium battery packs aan van Instagrid. Deze draagbare batterij heeft voldoende vermogen om de machines te voeden die vandaag nog niet beschikbaar zijn met een eigen batterij zoals zwaardere boormachines en lasposten.
Ook in een bestaand gebouw zorgen het gebruiksgemak en de autonomie van de battery powered machines en de medium battery packs voor een aanzienlijke efficiëntieverhoging. Er wordt immers geen kostbare tijd meer verloren met het zoeken naar een stopcontact.
Dankzij het gebruik van batterijen op de werven (opgeladen door elektriciteit afkomstig van groene stroom) zijn vervuilende dieselgeneratoren dus niet langer nodig. Dit levert voor een grote werf van Algemene Bouw Maes een besparing op van maar liefst 78 ton CO2.
Bovendien zorgen we dankzij de mobiele stadsbatterijen ook voor een flinke beperking van geluidshinder. Dit heeft een positieve impact op het welzijn van onze collega’s en partners op de werf maar ook voor de buurtbewoners en de naaste omgeving.
Een mooie illustratie van hoe wij als groep bijdragen aan een nieuwe standaard in de bouwsector!”