Gemeente Stabroek bouwt breed inzetbare school

19-11-2021

Bouwen aan de toekomst

Enkele jaren geleden kocht de gemeente Stabroek extra grond voor de uitbreiding van basisschool De Rekke. Het gaat om een uitbreiding van 8.000 vierkante meter waarvan er 2.000 bebouwd zal worden. Dat is meer dan een verdubbeling van de huidige oppervlakte. De nieuwbouw komt naast de bestaande lagere school en zal de kleuterschool herbergen. De huidige refter wordt volledig afgebroken. Tijdens de werken voorziet aannemer Van Roey een veilige scheiding tussen de school en de werf.

Een totaalconcept

De nieuwe vleugel krijgt zeven kleuterklassen, een ontvangstlokaal, een refter met een keuken, een speelgang, wc’s en een EHBO-lokaal. Het gebouw met de klassen bestaat uit een betonnen plint met houttextuur. Daarbovenop komen een turnzaal, een danszaal, kleedkamers met douches en enkele bergruimtes. De bovenverdieping zal vlot bereikbaar zijn via een trap en een lift. De lokale turnverenigingen (Vrank en Vrij & Edelweiss) zullen deze moderne infrastructuur kunnen gebruiken zowel tijdens als na de schooluren. Een mooi voorbeeld van een breed inzetbare school, waarbij de infrastructuur na de schooluren ter beschikking wordt gesteld van de verenigingen uit de buurt.

Duurzame school met toekomstvisie

Dat De Rekke een groene school wil zijn, bewijzen de weloverwogen keuzes die de bouwheer maakte. Zo komt er 6 000 vierkante meter buitenruimte waar kinderen naar hartenlust zullen kunnen ravotten. Ook het verbindingswegje tussen de parking en de sporthal blijft behouden. Op die manier kunnen ook voetgangers en fietsers de school veilig bereiken.

Verdringingsventilatie en vloerwarming zullen de luchtkwaliteit en het klimaat binnen waarborgen. Voor de verwarming wordt een warmtepomp water-water gekoppeld aan een BEO-veld. Verder worden ook zonnepanelen en een groendak voorzien. De sporthal krijgt een volledige houten gevelbekleding in thermowood. Thermowood is thermisch behandeld hout dat geen onderhoud nodig heeft. Een bewuste, duurzame keuze. Voor de dakleggers van de sporthal, koos de bouwheer voor Kielsteg, een innovatief houtbouwelement dat erkend is als milieuvriendelijk bouwmateriaal.

Architectenbureau bureau ADAM staat in voor het ontwerp. Aan de nieuwbouw hangt een prijskaartje van 5.5 miljoen euro vast. De bouw start in augustus 2021 en zal worden opgeleverd in september 2022. Dankzij deze nieuwbouw zal de school ook in de komende jaren kunnen blijven groeien.