Gryson-site wordt CityCampus

19-10-2016

Voormalig industrieterrein van 17.600 m² wordt gemengd project CityCampus vlakbij CERIA en COOVI

citydev.brussels heeft Van Roey Vastgoed aangeduid voor de bouw van CityCampus, een gemengd project met een kmo-park voor agrovoedingsbedrijven, sociale woningen en studentenwoningen in Anderlecht. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen citydev.brussels, de BGHM en de Anderlechtse Haard.

CityCampus (voorheen de site Gryson genaamd) ligt tussen de Emile Grysonlaan, de Lijstersstraat en de Aardbeienstraat in Anderlecht. Tot 2007 was het bedrijf Elkaplast, dat voornamelijk actief was in thermovorming en extrusie van kunststof, hier gevestigd.

Toen dat bedrijf zijn activiteiten stopzette, lag de site van 17.600 m² er verlaten bij en besloot citydev.brussels er een gemengd project te ontwikkelen. citydev.brussels koos er bewust voor om de site te verdichten en lichte industriële activiteiten te combineren met woongelegenheden. Door deze functiemenging ontstaat er een dynamiek die zorgt voor een leefbare en verrijkende omgeving voor alle gebruikers.

De hangars, kantoren en de woning die op de site stonden, werden afgebroken om binnenkort plaats te maken voor 72 sociale woningen, 298 studentenwoningen, 18 ateliers, een preventiesteunpunt en 94 parkeerplaatsen. De sociale woningen zullen via de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) worden overgenomen en beheerd door de Anderlechtse Haard. Het gaat om 34 woningen met 1 slaapkamer en 38 woningen met 2 slaapkamers. De studentenwoningen worden op de markt gebracht door privépromotor Heres. Er komen 246 individuele studentenkamers, 16 studio's en 4 gedeelde appartementen. Tot slot omvat het project om en bij de 5.000 m² ateliers voor voedingsbedrijven. De site ligt vlakbij de campussen van het CERIA en het COOVI, wat het succes van de studentenwoningen en de kmo-ateliers op het gelijkvloers zal garanderen.

Om dergelijk complex project succesvol te doen landen, heeft citydev.brussels een team van experten aangesteld. Ze organiseerde een oproep van kandidaten voor een promotieopdracht van werken en heeft nu, op basis van een analyse van de offertes die ze ontving, Van Roey Vastgoed aangeduid voor de realisatie van het project. Promotor Van Roey Vastgoed vertrouwde het ontwerp toe aan het architectenteam Crepain Binst Architecture en ORG Architecture. VK Engineering staat in voor de stabiliteit, de technieken en de akoestiek.

“Met dit project voorziet citydev.brussels in verschillende behoeften.  Er is namelijk een nijpend tekort aan ruimten voor agrovoedingsbedrijven in het gewest en aan studentenwoningen in de buurt van het CERIA en het COOVI. Ook het aanbod van sociale woningen in Brussel is nog steeds ontoereikend”, legt Denis Grimberghs, voorzitter van citydev.brussels, uit. “Wij hebben uitvoerig met het CERIA en onze publieke en private partners overlegd om tot een project te komen dat inspeelt op de Brusselse noden en verwachtingen. CityCampus illustreert perfect dat er voor ons enkel oplossingen zijn en geen problemen!”

Brigitte De Pauw, voorzitster van de BGHM, beklemtoont het aspect sociale gemengdheid van de sociale woningen in CityCampus: “Vier van de 72 sociale woningen, die op termijn zullen worden beheerd door de Anderlechtse Haard, zijn rechtstreeks bestemd voor personen met beperkte mobiliteit. Zestien andere woningen zijn aanpasbaar: ze zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van de bewoners. In Brussel bouwen wij vandaag al de sociale woningen van morgen.”