Handen uit de mouwen voor nieuwe gemeenteschool

04-09-2018

De kinderen van de gemeenteschool Heestert beleefden een originele eerste schooldag. Niet alleen werd er ’s ochtends een heuse fotoshoot georganiseerd, ’s middags werden alle leerlingen en leerkrachten verwacht op de nieuwe locatie van de school voor de officiële eerstesteenlegging.

Johan Rollez, schepen van onderwijs vertelt: “Al jaren droomden we ervan om onze school, nu verspreid over twee locaties, te consolideren op een unieke, groene en veilige locatie. Het team van Architecten Groep III tekende een origineel ontwerp waarbij de school in relatie staat met de dorpskern en het groen rondom. Door een doordachte inplanting worden er verschillende speelplaatsen gecreëerd met elk hun eigen identiteit.”

Lien Vansteenkiste, architecte, vult aan: “De gemeente vroeg expliciet om een duurzaam ontwerp. Er worden dan ook zonnepanelen voorzien maar ook een groendak, warmtepomp, ventilatiesysteem D met warmterecuperatie, LED-verlichting en hergebruik van regenwater. Bovendien wordt ook een infiltratiekom aangelegd, een onverhard terrein begroeid met gras en planten, waar regenwater terug kan infiltreren in de bodem.”

Dankzij deze duurzame keuzes is de gemeenteschool een BEN-gebouw. Theo Goven, technisch directeur Algemene Bouw Maes: “Het is de eerste keer dat we met de gemeente Zwevegem samenwerken en de open communicatie typeert deze samenwerking. We zitten op dezelfde golflengte: ook wij willen duurzame omgevingen creëren waar mensen zich thuis voelen. Bovendien zal de schoolinfrastructuur ook na de schooluren gebruikt kunnen worden, een mooie illustratie van een breed inzetbare school.”

Geert Bourgeois nam dan ook met plezier de honneurs waar voor de eerstesteenlegging van deze bijzondere school en zorgde voor de creatie van een unieke betontegel voor de speelplaats, voorzien van de afdruk van handjes van een aantal leerlingen.

De oplevering van de school is voorzien in oktober 2019.

Bekijk hier de foto's (gemaakt door Geert Vanhessche en Olivier Sucaet).