Op 6 december werden in Leuven de handen uit de mouwen gestoken voor de eerstesteenlegging van een nieuw kantoorgebouw met labo’s op de site Wetenschapspark Arenberg. De aanwezige Minister-President Bourgeois, Schepen Ridouani van Stad Leuven, Algemeen Directeur van Van Roey Vastgoed Bert Grugeon en de bestuurders van de toekomstige huurders staken samen de eerste symbolische spade in de grond.
Groep Van Roey bouwt een leefbaar en duurzaam kantoorgebouw voor Sirris en Flanders Make. Algemene Bouw Maes is sinds een paar maanden gestart met de bouw en Van Roey Vastgoed zal het gebouw financieren. Een unieke kans voor onze groep om vanaf het begin te werken aan een slim ontwerp dat zowel de duurzaamheid als de optimale leefbaarheid voor de gebruiker voor ogen heeft.
Eerst en vooral wordt dit een BREEAM-gebouw. Maar Groep Van Roey wil de lat hier nog hoger leggen en zal extra investeren in onzichtbare sensortechnologie. Door geconnecteerde sensoren te gebruiken die continu informatie doorsturen over de toestand van het gebouw én zijn mensen wil men zorgen voor een optimale leefbaarheid en levenscycluskost. We werken hiervoor samen met een gespecialiseerde partner MCS.
Hoogste leefbaarheid
Zo wordt er hier gezorgd voor een optimale beleving door het continu meten en bijsturen van temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimtes. Men verhoogt het gebruiksgemak van vergaderruimtes met een slim reservatiesysteem dat via een app bereikbaar is, dat na een kwartier leegstand een ruimte vrijgeeft, dat toont wat er vrij is, waarmee je ook catering kan bestellen, …
Laagste levenscycluskost
Een slim ontwerp met het maximaal gebruik van duurzame materialen, energiezuinige technieken en hernieuwbare energie, garandeert de laagste levenscycluskost.
Maar ook de sensortechnologie komt hier erg van pas. De anonieme gegevens die verzameld worden over de bezettingsgraad worden ingezet om het gebruik van de ruimtes te analyseren en te optimaliseren. Zo kan er na verloop van tijd blijken dat er te weinig werkplekken zijn en teveel vergaderruimtes of omgekeerd. Op basis van deze gegevens kan er dan gezocht worden naar een duurzame oplossing.
Bovendien kan je ook je poetsteam aansturen op basis van deze gegevens. Een vergaderruimte die niet gebruikt is, kan gemakkelijk een keer niet gepoetst worden.
Een digitale helpdesk zorgt voor een vlotte opvolging van onderhoudsnoden.
En tenslotte wordt ook het energieverbruik van dit gebouw nauwgezet in het oog houden zodat dit op termijn geoptimaliseerd kan worden.
Een match tussen innovatieve partners
De match kon niet beter zijn. Tussen de visie en de aanpak van Groep Van Roey en de twee toekomstige huurders Sirris en Flanders Make die ook volop inzetten op innovatie, duurzaamheid en technologie. En dat in de stad Leuven waar de perfecte vibe aanwezig is om dit te realiseren. Er wordt al uitgekeken naar de plechtige opening in het najaar van 2018.