In 2006 lanceerde het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk een wedstrijd voor de herbestemming van de Collegetoren van het huidige Guldensporencollege. De jury, onder leiding van toenmalig Vlaams Bouwmeester Marcel Smets, besliste in 2007 het project van Koramic Real Estate en Groep Van Roey in samenwerking met het architectenbureau Samyn & Partners te selecteren.
Het project ondersteunde het Guldensporencollege financieel voor het renoveren van zijn campus, terwijl de stad een toren kon blijven behouden. De nieuwe toren is nu het pronkstuk langs de heraangelegde Leieboorden.
In 2015 werd gestart met de werken, en zit momenteel in de finale afwerkingsfase. De terrassen en gevelbekleding worden nog voor het zomerverlof afgewerkt, en verschillende kopers hebben reeds hun intrek in de K-Tower genomen.
Op woensdag 30 mei 2018 wordt voor de eerste maal de torenverlichting toren aangelegd, die de iconische architectuur op een subtiele wijze nog zal versterken. Tevens wordt het kunstwerk in de lobby van de K-Tower onthuld.
Het aanleggen van de verlichting en het onthullen van het kunstwerk zal gebeuren in het bijzijn van Christian Dumolin van de Koramic Holding en Koramic Real Estate, Eddy Cox van Groep Van Roey, Philippe Samyn van Samyn & Partners en burgemeester Vincent Van Quickenborne. Ook alle kopers zijn uitgenodigd op deze avond.
Iconische K-Tower: meerwaarde voor Kortrijk
Philippe Samyn, de architect achter de K-Tower, had een uitgesproken idee over hoe de K-Tower er zou uitzien maar ook hoe het moet zijn om te wonen in de K-Tower.
Architectenbureau Samyn and Partners heeft een historiek in het meedenken en ontwikkelen van verticale steden. Hun visie is dat deze verticale steden bestaan uit multifunctionele gebouwen van zeer grote hoogte waar de verticale circulatie soepel wordt geleid door licht glooiende paden, zoals de steden en dorpen in bergachtige gebieden.
Deze zachte hellingen konden echter geen deel uitmaken van een woontoren zoals de K-Tower, waar ruimtes nog steeds rond een centrale kern (traphallen en liften) zijn georganiseerd.
Philippe Samyn heeft ervoor gekozen om in deze woontoren voor elke woning een grote buitenruimte, een driedimensionale terrasvriendelijke, geruststellende en comfortabele ruimte aan te bieden, zonder de woning te verduisteren.
“Zo omringde ik de terrassen met grote beschermende en geperforeerde afsluitingen, die tevens ook een ultralichte structuur mogelijk maken.” De dubbelhoge terrassen verspringen over elke bouwlaag, zodat voor alle bewoners het licht als het zich optimaal gevrijwaard is.
“Een ander aandachtspunt bij het tekenen van deze toren was de visuele impact van de K-Tower in het landschap. Dit is ook de reden waarom ik de façade getekend heb die een soort patchwork is van spiegelende, satijnkleurige en witte panelen. Door de spiegelende vlakken gaat de toren op in zijn omgeving en verandert het zicht van de K-Tower constant.”
Kunstwerk in de lobby
De K-Tower ziet er niet enkel van buiten zeer vernieuwend uit. In de lobby van de K-Tower is men een kunstwerk aan het aanbrengen van ruim 91m². Komende woensdag 30 mei is dit kunstwerk volledig afgewerkt.
De keuze voor de kunstenaar was door de architect snel gemaakt. De façade is een speling van spiegelende, satijnkleurige en witte panelen, en in de architectuur van Philippe Samyn wordt alleen puur grijs gebruikt. Het kunstwerk moest ervoor zorgen dat de architectuur met kleuren kan worden verrijkt, zonder de architectuur te vervormen.
Daarom werd gevraagd aan Georges Meurant om een kunstwerk te maken, met zijn gekende “gekleurde spiegels”, om in navolging van het patchwork op de gevel, een patchwork te maken in de lobby.
Klik hier om de sfeerbeelden te bekijken.
Lees ook het artikel van Het Laatste Nieuws en Made in Oost-Vlaanderen.