Meiboomviering ’t Hof ten Clinckaert

13-05-2022

2 nieuwe kantoorachtige gebouwen aan The Loop in Gent. Een project van familiebedrijf Algemene Bouw Maes voor ’t Hof ten Clinckaert.

Als familiebedrijf houdt Algemene Bouw Maes graag eeuwenoude tradities in ere. Zo organiseren wij voor het bouwteam een Meiboomviering wanneer het hoogste punt (einde van de ruwbouwwerken) bereikt wordt in een project. De traditie symboliseert voorspoed en vruchtbaarheid: men hoopt dat het gebouw even groot en sterk wordt als de boom die bovenop het gebouw word gehesen tijdens viering.

Het project omvat 2 kantoorachtige gebouwen bestaande uit 4 en 5 bouwlagen met een totaal nuttige oppervlakte van 9.000 m² en ondergrondse parking. Elk van de 9 verdiepen is identiek en omvat 1.000 m² bruto vloeroppervlakte. De grote open ruimtes die de verdiepen bieden worden mogelijk gemaakt door het gebruik van kolommen als verticale dragers en tussenvloeren in ter plaatse gestort beton. De gelijkvloerse verdiepen worden ingericht voor de gemeenschappelijke faciliteiten (onthaal, fietsenbergingen, sanitair, douches,… ) en technische ruimten (waardoor de daken volledig beschikbaar zijn voor de plaatsing van hoog rendement PV panelen). De inplanting van de gebouwen draagt bij tot de creatie van een campusgevoel.

Bij het ontwerp van dit high-end complex werd naast de kwalitatieve werkomgeving ook heel veel aandacht besteed aan ecologie en duurzaamheid van het gebouw. Het project maakt maximaal gebruik van hernieuwbare energie door middel van geothermie en fotovoltaïsche panelen. De combinatie met klimaatplafonds resulteert in een uiterst energie-efficiënte verwarming en koeling van het gebouw. De ruimten worden geventileerd met installaties die voldoen aan de meest recente richtlijnen. Tevens is er buitenzonnewering aangestuurd door een weerstation, DALI gestuurde ledverlichting, maximale recuperatie en gebruik van hemelwater alsmede een site-eigen infiltratiebekken en oplaadpunten voor elektrische voertuigen (inclusief fietsen). Het complex heeft geen luchtvervuiling, geen CO2- uitstoot en geen verbruik van fossiele brandstoffen.

De nieuwbouw is gelegen aan The Loop in Gent, een stadsdeel dat de laatste jaren enorm in ontwikkeling is tot een levendige stadswijk met een mix aan functies (wonen, werken, handel en recreatie). De ligging biedt een vlotte bereikbaarheid door de nabijheid van openbaar vervoer, uitgebreid fietsnetwerk, E40 - E17 – R4 – N43 en N60.

De oplevering van het project is voorzien eind 2022 en is bestemd voor de verhuurmarkt.

De meiboom (een beuk) gebruikt voor deze symboliek, zal op de site worden aangeplant ter gelegenheid van de omgevingsaanleg.