Op het eerste zicht lijkt er op de site van Bewel aan de Boudewijnlaan niet veel veranderd te zijn maar schijn bedriegt. Achter de bestaande kantoren van Bewel wordt immers druk gebouwd aan het nieuwe hoofdkantoor.
De werken verlopen vlot. Op amper 3 maanden tijd werd het hoogste punt bereikt van dit innovatief project.
Johan Bongaerts, algemeen directeur Bewel: “Als Bewel vinden we het belangrijk om met ons nieuw hoofdkantoor een pioniersrol te vervullen als het gaat om innovatie, circulariteit en duurzaamheid. De duurzaamheidsmeter GRO van de Vlaamse overheid werd als leidraad gehanteerd.
We kozen ook bewust voor een bouwformule die verder gaat dan bouwen alleen. Dankzij DBME (Design Build Maintain & Energy) staat het consortium in voor het ontwerp, de bouw, het technisch onderhoud en de energieprestatiegarantie van dit project (consortium bestaande uit Artem, Van Roey Services, IFTech, UAU Collectiv, Multis en Macobo-Stabo).”
Dankzij die energieprestatiegarantie werden er duurzame technieken geïntegreerd in het ontwerp. Voor het duurzaam koelen en verwarmen van het gebouw voorziet IFTech een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) waarbij gebruikt wordt gemaakt van ondiepe geothermie. Zo kunnen de gebruikers van het gebouw in elk seizoen genieten van een gezond en aangenaam binnenklimaat.
Johan Bongaerts: “Een BEO-veld vraagt een hogere investeringskost maar verdient zichzelf terug door een lager energieverbruik. De torenhoge energieprijzen zorgen ervoor dat de investering zich nog sneller dan verwacht zal terugverdienen.”
Ronny Van Doninck, algemeen directeur Artem: “De energiecomponent vormt in dit project een essentieel onderdeel van de duurzame totaaloplossing. Dergelijke aanpak is enkel mogelijk door vanaf dag één in een bouwteam samen te werken met alle betrokken partijen. Het is cruciaal om alle kennis en expertise van bij de ontwerpfase mee te nemen. De kost van een gebouw stopt immers niet na de bouwfase. Door van bij het begin slimme en duurzame keuzes te maken en beslissingen op elkaar af te stemmen kunnen we de total cost of ownership (TCO) in belangrijke mate beïnvloeden. Enkel zo komen we tot een holistische kijk op het ontwerp.
Om een vlot verloop op de werf te garanderen en nog efficiënter te bouwen, maakten we een BIM-model van het gebouw met dynamische simulaties van het energieverbruik. Het project werd ook eerst virtueel gebouwd én opgeleverd met Bewel, alvorens op de werf te starten.”
De bouw van het nieuwe hoofdkantoor verloopt in fasen. In het voorjaar van 2023 is de verhuis gepland van het oude kantoorgebouw naar het nieuwe, waarna het oude kantoorgebouw gesloopt zal worden. Op de vrijgekomen ruimte van het oude kantoorgebouw wordt dan de parking aangelegd. Al het personenverkeer wordt gecentraliseerd op één in/uitgang; deze het dichtst aan de Boudewijnlaan. Voor de zwakke weggebruikers is er een aparte ingang voorzien om deze maximaal te scheiden van het gemotoriseerd verkeer.
Robbert Errico, architect bij UAU Collectiv: “Het ontwerp is een eenvoudige maar ingenieuze gebouwstructuur die flexibiliteit, massiviteit en inertie vooropstelt. Het principe van flexibiliteit wordt eveneens doorgetrokken in de gevel. Die kan gezien worden als onafhankelijk van het betonskelet en bestaat volledig uit glas. Op die manier hebben de werkplekken ook een mooi uitzicht op de buitenomgeving, wat bijdraagt tot een betere ruimtelijke ervaring in het gebouw.
Het grote voordeel is de natuurlijke lichtinval. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid daglicht in belangrijke mate bijdraagt aan de gezondheid / het werkgeluk van de werknemer en dus ook zijn of haar productiviteit.
Het gebouw wordt rondom rond voorzien van een iconische en monumentale luifel van maar liefst 8 meter breed. Deze zorgt voor de filtering van het licht op de gevel en voorkomt oververhitting in de zomer en de tussenseizoenen. Deze luifel zal worden aangebracht nadat de oude kantoorgebouwen gesloopt werden.
Het eindresultaat is een paviljoen dat zich zal inbedden in het landschap. De glazen gevel van 7,50 meter hoog en de luifel van 8 meter geven het totaal volume een monumentale en iconische proportie. De symmetrische aanpak in het grondplan en de flexibele vloerplaten geven de mogelijkheid de indeling vrij te bepalen en in de toekomst op eenvoudige wijze aan te passen. Hetzelfde is toepasbaar voor de buitengevel en de technieken.”
Erik Moniquet, voorzitter raad van bestuur Bewel: “Als Bewel zijn we ambitieus en koesteren we onze pioniersrol wat betreft duurzaamheid en innovatie. Steevast zijn we op zoek naar manieren om onze mensen een aangename werkomgeving aan te bieden. Niet alleen door de bouw van ons nieuwe hoofdkantoor maar ook het inzetten van technologie voor een derde hand, die onze maatwerkers kan ondersteunen in hun werk.
We willen als Bewel uitgroeien tot het meest gerenommeerd maatwerkbedrijf van heel Limburg. Een mooie ambitie waar we met het ganse Bewel-team maar wat graag naartoe werken!”