Ravels is een gemeente met ambitie, al in 2014 ondertekende het gemeentebestuur het burgemeesterconvenant 2020 waarbij de CO2-uitstoot met minstens 20% verminderd wordt tegen 2020. Met de bouw van de nieuwe gemeentelijke basisschool De Kleine Wereld gaat Ravels nog een stap verder.
Burgemeester Walter Luyten: “Als gemeente vinden we het belangrijk om de vinger aan de pols te houden en te kijken hoe we het verschil kunnen maken voor het klimaat. De Kleine Wereld wordt het toonbeeld van de school van de toekomst: modern, energiezuinig en voorzien van de allernieuwste technologie. Zo is er naast de klassieke vloerverwarming ook vloerkoeling én wordt er energierecuperatie van de lucht voorzien. Dit dankzij het gebruik van een koud-warmteopslag (KWO) waarbij warmte en koude worden opgeslagen in de bodem. Zo kunnen we onze school op een duurzame manier verwarmen in de winter en koelen in de zomer. In vergelijking met een klassieke gasinstallatie besparen we zo maar liefst 60% energie én stoten we 65% minder CO2 uit.”
Koen Van den Heuvel, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “Het gemeentebestuur van Ravels laat zien hoe we dankzij geothermie een beter binnenklimaat kunnen garanderen voor de leerlingen van de school. Een fossielvrije oplossing bovendien waarmee we nu al een duidelijk verschil kunnen maken voor de klimaatdoelstellingen.”
De koud-warmte opslag (KWO) werd voorzien door IFTech, de marktleider in geothermische installaties. Het bedrijf maakt deel uit van groep Van Roey. André Jacobs, directeur gebouwtechnieken Van Roey: “Dankzij IFTech kunnen we groene en betaalbare warmte voor iedereen in gans Vlaanderen beschikbaar stellen aan een lagere energiekost. De technologie van IFTech kan dienen als een unieke accelerator om op korte termijn de CO2-uitstoot aanzienlijk te reduceren.”
De nieuwe school wordt in opdracht van de gemeente Ravels gebouwd door Artem, dat eveneens deel uitmaakt van groep Van Roey en de aanbesteding voor dit unieke project binnenhaalde.
Niet alleen het duurzame karakter van de nieuwe basisschool is opvallend, ook de nieuwe standaard inzake kwaliteitsvol onderwijs. Jan Hofkens, directeur De Kleine Wereld: “We vinden het belangrijk om onze manier van lesgeven aan te passen aan de toekomst. Zo voorzien we in de kleuterschool ook binnenspeelruimtes zodat de kinderen zich ook bij slecht weer volledig kunnen uitleven. Daarnaast wordt er per 4 klassen in de lagere school een leercentrum voorzien. Hier kunnen kinderen klasoverschrijdend of in groep samenwerken. De extra ruimte biedt hen de mogelijkheid om belangrijke vaardigheden zoals samenwerking, overleg en communicatie verder aan te scherpen. We bieden onze leerlingen zo een toekomst vol kansen.”
Ondanks de beperkte grondoppervlakte (4.300 m2) zal de nieuwe school maar liefst 27 klaslokalen hebben voor 450 leerlingen, een turnzaal, twee speelplaatsen en een parkeerterrein. Uit noodzaak wordt dus vooral in de hoogte gebouwd. In het ontwerp van architectenbureau PEETERS, VAN GILS & VERDONCK wordt elke meter maximaal benut. Een mooi voorbeeld daarvan is de tweede (gedeeltelijk overdekte) speelplaats op de eerste verdieping, die rust op stevige kolommen.
De school zal in het najaar van 2020 in gebruik worden genomen.
Voor de KWO kon de gemeente Ravels rekenen op een projectsubsidie duurzame klimaatprojecten van de Vlaamse overheid voor een bedrag van € 150 000,00. Het project wordt dus betoelaagd door de Vlaamse overheid.
Lees ook de artikels op HLN, RaWePo en de website van De Kleine Wereld.
De werf kwam ook in het nieuws naar aanleiding van openwervendag in Gazet van Antwerpen: