Primeur: Staalbeton kiest voor duurzaam transport

21-08-2017

Antwerpen is niet alleen gekend als draaischijf van (inter)nationaal transport, tegenwoordig is de stad ook bekend omwille van het fileleed. Met mobiliteit en duurzaamheid als belangrijke aandachtspunten, heeft Staalbeton daarom gekozen voor transport over water van zijn afgewerkte elementen.

De ligging van het bedrijf leent zich hier uitstekend toe: vlak naast het kanaal Schoten-Turnhout. Omdat dit type transport de nodige infrastructuur vereist, wordt er gebruik gemaakt van de kaai van Ebema, aan de overkant van de brug. Dankzij deze samenwerking kan de bestelling zonder vertraging worden afgeleverd aan kaai 901, net voorbij de Zandvlietsluis.

Maar liefst zeven schepen zullen worden ingezet om de totale levering te verzekeren. Elke twee weken vertrekt er telkens één schip met een veertigtal elementen aan boord. In totaal dienen er immers 255 prefabelementen vervoerd te worden met een totaalgewicht van maar liefst 3000 ton!

De prefabelementen, besteld door de firma Hye uit Kruibeke, zullen worden gebruikt om een stuk kaaimuur dicht te maken dat vroeger gebruikt werd voor het laden en lossen van roll-on-roll-offschepen. De prefabelementen van Staalbeton zullen dienen als bekisting waarop men later een vloerplaat van 1 meter dik zal storten. Verder worden er palen in het water gemonteerd die als steunpunten zullen dienen voor de betonplaten alsook de volledige vloer.

Marc De Beuckeleer, algemeen directeur: “Bij Staalbeton vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid op te nemen wat betreft mobiliteit en duurzaamheid. Voortdurend bekijken we binnen ons bedrijf hoe we onze werking kunnen optimaliseren.”

Fons Van der Keelen, verantwoordelijke prefabbeton, vult aan: “Meedenken met de klant is onze sterkte. Hye was als klant meteen akkoord met ons voorstel om het transport over water te organiseren. Een mooie illustratie van een eerste geslaagde samenwerking.”

Marc De Beuckeleer besluit: “Bovendien is de laadcapaciteit van 1 schip even groot als die van 14 vrachtwagens. Dankzij dit duurzaam transport houden we maar liefst 98 vrachtwagens van de baan, een enorme besparing dus op vlak van duurzaamheid én mobiliteit.”

Staalbeton zal na dit proefproject ook bij andere klanten dit type levering voorstellen.

Meer foto's vind je hier en een filmpje kan je hier terugvinden.

Het artikel in Gazet van Antwerpen vind je hier terug. Daarnaast verscheen dit artikel ook nog in Made in Kempen, Vmx en Duurzaam Actueel.