Sign for my future: CAAAP en Van Roey Vastgoed engageren zich!

25-02-2019

Afgelopen week kwam de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg naar Brussel om samen met onze jongeren te betogen voor ons milieu. Al zeven weken lang geven de demonstranten de overheid een krachtig signaal dat het anders moet. Daar zijn ook Stefanie Vanden Broucke (CEO CAAAP) en Bert Grugeon (CEO Van Roey Vastgoed) rotsvast van overtuigd.

Een duurzame aanpak in vastgoedontwikkeling kan echt het verschil maken. Het bouwen van vastgoed is immers verantwoordelijk voor 40% van het energiegebruik in de EU, 35% van de CO2-uitstoot, 31% van het materiaalgebruik en 33% van het afval. Bovendien is 30% van de open ruimte volgebouwd. Hoog tijd dus voor verandering.

Bert Grugeon: “Als Van Roey Vastgoed willen we de kwaliteit van het leven van mensen verbeteren door de creatie van leefbare en duurzame omgevingen waar mensen graag wonen, werken, winkelen, leren en sporten. We selecteren dan ook bewust die projecten waarmee we het verschil kunnen maken zoals De Nieuwe Dokken.”

Stefanie Vanden Broucke vult aan: “Trouw aan onze visie als ontwikkelaar van complexe binnenstedelijke (reconversie)projecten, maken we al jarenlang de bewuste keuze voor duurzame projecten, met aandacht voor verdichting, compact wonen en publieke ruimte. Steeds met focus op meerwaardecreatie voor mens én omgeving.”
De Nieuwe Dokken geeft opnieuw zuurstof aan het noorden van Gent. Deze nieuwe wijk is een knap staaltje van wonen op maat van de toekomst. Zo wordt het een wijk met een laag energieverbruik waarbij er 70% minder CO2 wordt uitgestoten en waar zelfs afval een nieuw leven krijgt.

Grugeon: “De realisatie van deze innovatieve en ambitieuze wijk is alleen maar mogelijk dankzij de intensieve samenwerking met heel wat belangrijke stakeholders zoals Stad Gent en sogent, het ontwikkelingsbedrijf van de stad. Deze duurzame buurt is voor iedereen weggelegd, we voorzien immers 20% budgetwoningen en 20% sociale woningen. Bovendien is er ook een cohousing-complex opgenomen in het ontwerp.”

Vanden Broucke: “We implementeren in De Nieuwe Dokken 3 markante duurzame concepten rond water, verwarming en mobiliteit. Een mooi staaltje van pionierswerk, uniek in Europa! Op die manier tonen we hoe we ambitieuze klimaatdoelstellingen kunnen verzoenen met een hoge levenskwaliteit. De Nieuwe Dokken scoort dan ook hoog op de duurzaamheidsmeter van stad Gent.”

Water en verwarming
Al het water dat in De Nieuwe Dokken wordt verbruikt (zowel het grijs water uit de keuken én de badkamer als het zwart water dat werd gebruikt voor de toiletten) zal op de site zelf worden gezuiverd.

Tijdens de zuivering van het grijs en zwart afvalwater komt er warmte vrij, die voor 30% het warmtenet zal voeden dat instaat voor de verwarming van de ganse wijk. Nadat het afvalwater is gezuiverd, wordt het door het bedrijf Christeyns ingezet als proceswater.
De restwarmte uit de productieprocessen van Christeyns draagt voor 70% bij aan het warmtenet van De Nieuwe Dokken. Zo houden we de kringloop van water en energie gesloten.

Mobiliteit
De locatie van De Nieuwe Dokken is niet toevallig gekozen, het openbaar vervoer is vlakbij en zowel te voet als met de fiets sta je zo in het centrum van Gent of bereik je de omliggende gemeenten.

In De Nieuwe Dokken zetten we massaal in op de mobiliteit van de toekomst met het STOP-principe als uitgangspunt. Hierbij is de prioriteit eerst Stappen, dan Trappen (fiets) vervolgens Openbaar vervoer en pas als laatste Personenwagens. Er worden fietsbergingen voorzien met een fietswasplaats én er komt ook een fietsherstelpunt.
In de ondergrondse parkeergarage worden de beschikbare parkeerplaatsen slim gebruikt. Als je ’s morgens thuis vertrekt, wordt jouw parkeerplaats overdag beschikbaar gesteld aan mensen die in De Nieuwe Dokken komen werken. Op het moment dat jij dan thuiskomt van je werkt, kan je opnieuw parkeren op je vertrouwde parking.

Bovendien is er ook mogelijkheid tot autodelen (van 8 elektrische deelwagens) en voorzien we elektrische laadpalen met energie afkomstig van De Nieuwe Dokken.

De Nieuwe Dokken: wonen aan het water, baden in het licht
In De Nieuwe Dokken worden er 400 nieuwe appartementen en huizen gebouwd voor bewoners van alle leeftijden en naar ieders budget. De wijk heeft bovendien alle troeven in handen om er een bruisende buurt van te maken. Naast lokale handelaars (voor een versgebakken brood of een geurend kopje koffie) voorzien we ook de nodige kantoorruimte. Bovendien kunnen de inwoners van de buurt gebruik maken van verschillende openbare voorzieningen zoals een kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang, basisschool en wijksporthal.

De unieke ligging aan het water in combinatie met talloze recreatiemogelijkheden zoals wandelpromenades, wijkparken en speeltuigen zorgen voor een instant vakantiegevoel.

Het centrum van Gent is binnen loop- en fietsafstand.

Het project wordt in opdracht van Schipperskaai Development (Van Roey Vastgoed – CAAAP) gebouwd door de THV Van Roey – Algemene Bouw Maes – Artes Depret.

Meer informatie? www.denieuwedokken.be

Engageer je ook voor een betere toekomst op www.signformyfuture.be