Tabloo: knap project in de Kempen

09-01-2019

Tabloo wordt toonaangevend bezoekerscentrum in de Kempen

Op basis van een intense samenwerking tussen de verschillende groepsbedrijven heeft Groep Van Roey eind september via een Europese aanbestedingsprocedure de opdracht van NIRAS voor het project Tabloo in Dessel binnengehaald.

Ook voor de bouw van het markante gebouw kan Groep Van Roey rekenen op de expertise van vanhout.pro. Daarnaast zal het ook een beroep doen op onderaannemers uit de regio.

Tabloo wordt een bezoekerscentrum en landschapspark rond radioactiviteit en radioactief afval dat in 2022 de eerste bezoekers zal ontvangen.

Groep Van Roey zal niet enkel instaan voor de realisatie van het bezoekerscentrum, maar ook voor de inrichting van het landschapspark van bijna 25 hectare. Het symbolische ontwerp van Tabloo - van de Antwerpse architectenbureaus Bovenbouw en ONO architectuur- won eerder al de internationale ontwerpwedstrijd van de Vlaamse Bouwmeester. De bijzondere architectuur bestaat uit een betonnen structuur van 15 meter hoog in de vorm van een tafel, met daaronder een constructie in houtskeletbouw. De betonnen tafelstructuur zal ter plaatse gestort worden, en de constructie ervan zal een achttal maanden duren. 

Het bezoekerscentrum dankt zijn naam trouwens aan zijn markante tafelstructuur. “Tabloo” betekent “tafel” in Esperanto, en staat symbool voor het doel van het centrum: mensen rond de tafel en aan de praat krijgen over het thema radioactief afval. De belangrijkste troef daarvoor is de interactieve expo waar de bezoekers op een verrassende en laagdrempelige manier alles te weten komen over radioactiviteit, de toepassingen ervan en het beheer van het afval dat daarbij komt kijken.

Maar Tabloo zal ook een rol spelen als gemeenschapscentrum. Het zal een auditorium voor tweehonderd personen, een tijdelijke tentoonstellingsruimte, een groot centrumplein en verschillende polyvalente ruimtes ter beschikking stellen van inwoners, verenigingen en bedrijven uit de streek. Tabloo wordt dus, naast een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschappen, een centrum waar leren, beleven en ontspannen samengaan. En dat in een kader met mooie architectuur en natuur.