Turnhoutse jongeren maken soep voor arbeiders

18-11-2022

“We zagen onlangs de arbeiders op de werf hard werken en wilden iets goeds doen voor hen”
 
Menig Turnhoutenaar zal het niet ontgaan zijn dat er hard wordt gewerkt op de toekomstige site van Niefhout achter het Turnhoutse station. Wat wellicht niet iedereen weet, is dat er op het terrein ernaast -waar ook de Zomerbar was gevestigd- reeds 4 jaar met jongeren wordt gewerkt binnen verschillende projecten. Het terrein,“de Bakkerij” gedoopt, is in beheer van Arktos vzw maar er komen ook andere partners over de vloer om samen jongeren te versterken.
Eén van die projecten is Drive.
 
“Drive” is een ESF-project dat binnen een lokaal partnerschap wordt vormgegeven door verschillende organisaties die op hun beurt met jongeren, welzijn of arbeid aan de slag gaan: zijnde vzw Arktos, vzw Emino, vzw WEB, VDAB, CAW en OCMW.
 
Begeleider Arjoena van Gerwen: “We richten ons op laaggeschoolde jongeren tussen 18 en 30 jaar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die elders niet terecht kunnen voor de soms veelzijdige begeleiding die ze nodig hebben. We werken dus complementair aan andere reeds aanwezige dienst-/hulpverlening.We willen er echt zijn voor de jongeren en met hen op pad gaan, hen versterken om stappen te zetten in de richting van ofwel werk, ofwel opleiding. Naast de individuele begeleiding die de zowat 100 jongeren  krijgen, biedt Drive ook een dagbesteding aan in groep. Samen doen we ontspannende en inspannende activiteiten.” 
 
Jongere: “Onlangs zagen we de arbeiders op de werf naast ons hard werken en beslisten we om iets goeds te doen voor hen.”

Arjoena: “Ons aanbod om zelf verse soep voor hen te maken, werd warm onthaald door de werfleiders. We kregen een verkennende rondleiding waar we konden zien hoe het er aan toe gaat op zo’n werf en hoe we ons zouden moeten organiseren. We moesten even slikken toen we hoorden dat er soms wel tot 120 man op de werf aan het werken is. We beslisten dan ook om de soepbedeling over drie dagen te spreiden. De rondleiding was heel nuttig want we kwamen er achter dat er wel 7 verschillende talen worden gesproken op deze werf. Zo hebben de jongeren zelf onze affiche voor de arbeiders in diezelfde 7 talen opgehangen.”

Jongere: We spraken vaak niet hun taal, maar we zagen wel dat de mensen ons heel dankbaar waren en dat vonden we heel fijn.

Lees ook het artikel in het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Sfeerbeelden kan je hier bekijken.