Tweede fase De Nieuwe Dokken succesvol gelanceerd

14-05-2019

Op 9 en 10 mei lanceerde Schipperskaai Development de tweede fase van De Nieuwe Dokken.  Schipperskaai Development is een consortium bestaande uit CAAAP en Van Roey Vastgoed, in samenwerking met sogent en de stad Gent.
In de tweede fase worden vijf nieuwe gebouwen opgetrokken, elk met hun eigen identiteit. Net als bij de eerste fase waren er heel wat geïnteresseerden en verliep de verkoop bijzonder vlot.

Het woonproject De Nieuwe Dokken telt meer dan 400 nieuwe appartementen en woningen voor ieders budget en bewoners van alle leeftijd. Deze wijk is klaar voor de toekomst: beleving en leven staan er centraal. Het project brengt de oude haven tot leven, heeft een uitgestrekte  wandelpromenade en veel groen, dankzij de wijkparken. Ook lokale handelaars (voor een versgebakken brood of een geurend kopje koffie), kantoren en verschillende openbare voorzieningen zorgen voor een dynamische buurt op fietsafstand van het centrum van Gent.

Het noordveld ligt tussen twee parken: het Robinson Crusoepark in het zuiden en het wijkpark in het noorden. Centraal in dit veld komt er een moestuin, omringd door een groenmassief van eetbare planten. Er loopt een pad doorheen het hele project waarlangs de bewoners kunnen kuieren of kinderen kunnen spelen. De vijf gebouwen van het veld hebben elk hun hun eigen identiteit: de Pergola met indrukwekkende terrassen is de tweede toren na Faar by Beel van De Nieuwe Dokken die de Gentse skyline zal tekenen, Bijoux is een mooi boetiek gebouw met unieke, ruime appartementen, Dames en Heren zijn statige kadewoningen, Dubbeltuupe is volledig voorzien voor co-housing en in de Koopvaarders komen sociale huurwoningen. Het startschot voor de verkoop van Pergola en Bijoux is gegeven. Voor Dubbeltuupe is Cohousing projects volop bezig met het samenstellen van de groep die dit project met 16 kwalitatieve appartementen zal invullen.

De Pergola is een gebouw dat ontworpen werd door Onix architecten. Pergola valt op door zijn getrapte vorm opgetrokken in baksteen met houten pergolastructuur. Onix architecten hebben het gebouw met haar houtaccenten een Scandinavische look meegegeven. Dankzij die trapvorm hebben veel units ruime en exclusieve terrassen. De houten pergola-structuur maakt er heuse buitenkamers van.

"Je terras wordt je eigen urban jungle. Tussen het groen geniet je tot laat in de avond van de ondergaande zon en het bruisende stadsleven dat zich aan de horizon aftekent", vertelt Philippe Teughels, projectontwikkelaar van De Nieuwe Dokken.

Bijoux is een strak gebouw, maar de speelse elementen, weloverwogen materiaalkeuze en de impressionante lobby, die als ontmoetingsplek voor de bewoners fungeert, maken er een architecturale parel van. "De terrassen met grote openslaande balkondeuren, geven een Parijse touch aan het gebouw", zegt Jacques Ongenaet, adviseur verkoop.

De Nieuwe Dokken kiest er niet alleen resoluut voor om elk gebouw zijn eigen architecturale identiteit te geven en zo het gezicht van de stad te kleuren, maar trekt ook volop de kaart van de duurzaamheid. Dankzij het STOP-principe hebben voetgangers en fietsers voorrang op de site, die ook op wandel- en fietsafstand van het historisch centrum ligt.  Maar er wordt ook heel efficiënt met energie, warmte en water omgesprongen. Zo gebruikt het project de restwarmte van omliggende bedrijven voor het warmtenet en wordt regenwater volop hergebruikt. Er wordt zelfs energie gewonnen uit het afvalwater. Hierdoor streeft De Nieuwe Dokken naar een niveau van maar liefst 93,9 op de duurzaamheidsmeter van Stad Gent, een principe dat geïnspireerd is op de bekende BREEAM-score.

Foto's: Wouter van Vaerenbergh