vanhout.pro gaat voor innovatie en duurzaamheid met SAM

17-01-2018

Sinds begin 2018 is er een nauwe samenwerking gestart tussen vanhout.pro en de Antwerpse startup Bao Living. Bao Living heeft als doelstelling om samen met vanhout.pro de manier waarop appartementen worden gebouwd goedkoper en ecologischer te maken.

Een eerste systeem dat Bao lanceert om deze doelstellingen te realiseren is genaamd “SAM” of Smart Adaptive Module. Marc Bernaerts, CEO van vanhout.pro en sterke believer van deze innovatieve bouwmethode, schetst kort het principe van zo’n SAM-unit: "Dit is een innovatieve bouwmethode waarbij in elk individueel appartement de scheidingswanden van de natte lokalen en het bijhorend vast meubilair (keuken/badkamerkasten) samen met alle nutsleidingen in geprefabriceerde volumes binnengebracht en samengebouwd worden tot een compacte centrale module. Elke SAM-unit bevat een keuken en een badkamer, en beschikt over alle toestellen om verwarming, ventilatie, elektriciteit, water en domotica te voorzien. Zo bouw je in maximum 3 dagen tijd deze ruimten en integreer je tegelijkertijd alle nutsvoorzieningen, verlaag je de kostprijs met minstens 30%  en wordt het risico’s op technische fouten drastisch verminderd. Heel dit technische deel wordt namelijk op een efficiënte wijze in een geautomatiseerde fabrieksomgeving geprefabriceerd samen met vanhout.pro. Het idee voor SAM is een 2-tal jaar geleden voortgekomen uit de studies innovatie en ondernemerschap van de zaakvoerders van Bao Living: Axel van der Donk en Benjamin Eysermans. Het is vervolgens mede ontwikkeld door het bekende Antwerpse designbureau Studio Dott.

Bao Living heeft eind 2017 een eerste kapitaalronde afgerond waarin o.a. vanhout.pro, VLAIO en het Europese Climate KIC fonds participeren. Deze ronde werd begeleid door JvdD consulting en Relivent bvba. Verder zijn er ook gesprekken gaande met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) voor een KMO-cofinanciering.

Bao Living verkoopt zijn SAM-units rechtstreeks aan projectontwikkelaars en aannemers die gespecialiseerd zijn in de bouw van appartementen met een kleine oppervlaktes, zoals compacte stedelijke flats, studentenkoten en zorgwoningen. Met het oog op de snel opkomende verstedelijking en het toenemend belang van duurzaamheid, wil Bao Living betaalbare woningen in steden bouwen zonder in te boeten op comfort en kwaliteit.

Door gebruik te maken van SAM-units besparen aannemers ook drastisch op ecologisch vlak. Een eerste studie wees namelijk uit dat per geïnstalleerde SAM module ruwweg 5 ton CO2 kan bespaard worden. En dit enkel op de installatie.

Bao Living werkt momenteel aan 4 projecten met verschillende partner-aannemers. De eerste commerciële realisaties worden verwacht in de tweede helft van 2018. "Wie al eens een volledig functionerend model wil bezichtigen, kan hiervoor vanaf begin april terecht in de Bao Living showroom opgesteld bij vanhout.pro te Turnhout." aldus Marc Bernaerts.

Meer info op www.baoliving.com