vanhout.pro legt mee de eerste steen van de eerste co-generatiegeothermiecentrale in de Benelux

17-10-2017

Op maandag 9 oktober werd in Mol de eerste steen gelegd van de allereerste geothermiecentrale voor warmte en elektriciteit in de Benelux. Met dit initiatief bezorgt de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO de Kempen een belangrijke duurzame energiebron. Aannemer vanhout.pro werd aangesteld om mee te werken aan dit unieke project op het vlak van duurzame energie.

Tijdens een academische zitting met minister Muyters, minister Schauvliege en minister Tommelein en vertegenwoordigers van betrokken partners Atlas Copco, Eandis en IOK werd er uitgebreid ingegaan op de huidige stand van zaken, de toekomstplannen, alsook de impact van dit project voor Vlaanderen en de regio. En zoals dat gaat bij eerstesteenleggingen, huldigden de ministers een gedenkplaat in om deze belangrijke mijlpaal te markeren.

Diepe geothermie is een energievorm waarbij men tot wel vier kilometer diep gaat boren op zoek naar warm grondwater. Via twee boorputten wordt het warme water opgepompt en het afgekoelde water teruggepompt. De onttrokken warmte wordt daarna gebruikt om gebouwen van warmte te voorzien en in een latere fase ook van elektriciteit. Als de installatie straks op vol vermogen draait, zal ze tot de 10 grootste installaties in Europa horen.

Op de Balmatt-site in Mol, waar de 2 boorputten zich bevinden, wordt door aannemer vanhout.pro een industrieel gebouw opgetrokken. Dit gebouw kan nog worden uitgebreid met nieuwe onderzoeksfaciliteiten voor VITO. Samen met zusterbedrijf Staalbeton, realiseerde vanhout.pro een balkenrooster met prefabbalken van 30 ton/stuk om deze toekomstplannen te kunnen waarmaken. Omwille van de toekomstige functie werd voor de gevelafwerking voor architectonisch beton gekozen. Het gebouw krijgt zo de uitstraling die het verdient.

“We zijn fier te kunnen bijdragen aan een duurzaam milieubeheer in de Kempen, met de projecten voor VITO, maar ook voor IOK afvalbeheer. De leefbaarheid in onze regio ligt ons immers nauw aan het hart”, aldus CEO Marc Bernaerts. “Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we alle soorten opdrachten realiseren, zowel kleine als grote bouw- en interieurprojecten. In ons bedrijf combineren we vakmanschap en kwaliteit met een doorgedreven technische kennis en sterke organisatorische skills. De mensen bij vanhout.pro hebben vooral veel goesting voor uitdagingen. Die reputatie maakte ons bekend en gewild, sinds kort ook buiten de Kempen.”