vanhout.pro op shortlist Prijs Ondernemen 2018

27-04-2018

Donderdagavond 26 april heeft Vanhout.pro uit Turnhout de award gekregen van het Lokaal Ondernemers Netwerk (LON) van Voka Kempen Midden. De jury looft de aanpak van het uitgesproken familiebedrijf op het vlak van groei, uitstraling, innovatie, duurzaam ondernemen en het personeelsbeleid.

Elk jaar kiest het Lokaal Ondernemers Netwerk (LON) in zijn regio een winnaar. Het bedrijf is meteen ook genomineerd voor de Prijs Ondernemen in juni, zeg maar de Oscaruitreiking van het bedrijfsleven. Voor LON Kempen Midden is de keuze gevallen op Vanhout.pro. Het bedrijf is onderdeel van Groep Van Roey. In het straatbeeld is Vanhout.pro bekend als algemene aannemer van gedurfde projecten, zoals Comics Station Antwerp in het Antwerpse Centraal Station, het Muntpunt in Brussel, het hoofdkantoor van IOK in Geel en de eerste geothermiecentrale van de Benelux in Mol.

Iedereen ondernemer

 "We zijn trots dat we deze LON-award winnen. Het is een beloning voor onze visie en aanpak. Ik word volgend jaar 65 jaar, ik zie deze award als de kers op de taart van mijn carrière", zegt Marc Bernaerts, CEO van Vanhout.pro. "Ik ben een fiere bedrijfsleider, maar ik ben zeker niet de enige ondernemer in dit bedrijf. Ik moedig intern elke medewerker aan om ondernemer te zijn. Alleen zo kunnen we blijven groeien."

Vanhout.pro, opgericht in 1907, werd in 2003 overgenomen door Groep Van Roey dat zelf al sinds 1740 bestaat.

De cultuur van een echt familiebedrijf is bij Vanhout.pro nog elke dag aanwezig. "Voor de Prijs Ondernemen ligt dit jaar de focus op die familiebedrijven. Het zijn ondernemingen die al jaren onafgebroken bijdragen aan de economie in de regio Kempen of Mechelen. Het zijn stuk voor stuk vaste waarden, bedrijven die op en top ondernemerschap uitstralen. Het zijn ook familiebedrijven die slim weten in te spelen op de snel veranderende economische markt", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

"Om aanspraak te maken op de Prijs Ondernemen moeten kandidaat-bedrijven financieel gezond zijn. Duurzaam ondernemen zit in hun DNA en ze hebben als familiebedrijf een specifieke bedrijfscultuur. Van innovatie maken ze hun speerpunt en de onderneming heeft ook internationale ambities en realisaties."   

"We zijn als Vanhout.pro dochter van een grote onderneming, maar we hebben nog alle dagen de mentaliteit van een LEAN-familiebedrijf", zegt Marc Bernaerts van Vanhout.pro. "Zo proberen we ons écht te onderscheiden. Ik vind het ook belangrijk om jong afgestudeerden snel en op een correcte manier een groeiende verantwoordelijkheid te geven. Voor mij zijn jonge masters geen bedienden, maar kaderleden in spe. Dat zeg ik ook als ze hier een contract ondertekenen. Die aanpak loont."

Van 8 naar 40 miljoen euro

Vanhout.pro telt meer dan 130 medewerkers. Het is sterk gegroeid sinds de overname door Groep Van Roey. In vijftien jaar is het zakencijfer gestegen van 8 naar ruim 40 miljoen euro. Bouwprojecten tussen 1 en 10 miljoen euro zijn de corebusiness van Vanhout.pro. "We doen geen stap opzij als er zich technisch moeilijke en uitdagende projecten aandienen. We gaan graag in zee met klanten die een hoge afwerkingsgraad verwachten", klinkt het.

Het bouw- en interieurbedrijf beschikt ook over een atelier van ruim 5.000 vierkante meter in Turnhout. Elk jaar verwerken ze meer dan 42.000 vierkante meter plaatmateriaal om maatmeubilair te voorzien in meer dan 800 zorgkamers, kantoorruimtes, scholen en openbare gebouwen.

"We zijn fier dat we met een aantal projecten kunnen bijdragen aan een duurzaam milieubeheer in de Kempen. De leefbaarheid in onze regio ligt ons na aan het hart", zegt Bernaerts.

De komende weken maakt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen de andere winnaars in de verschillende Lokale Ondernemers Netwerken (LON) bekend. De genomineerden nemen het tegen mekaar op voor de Prijs Ondernemen 2018 op 15 juni. Drie kandidaten zijn voorlopig bekend: Vanhout.pro, Stoffels Tomaten en Smet Group.

 

Van links naar rechts: burgemeester Turnhout Eric Vos, LON-voorzitter Koen Van den Brande,  Rob Geuens (Limar Chocolates)– winnaar prijs ondernemen 2017, Marc Bernaerts (CEO vanhout.pro)