Woonzorgcentrum Perwijshof bijna klaar

13-03-2017

Door het wegvallen van VIPA-subsidies en de toenemende vergrijzing, is het belangrijk om zorg betaalbaar te houden. Bij Armonea weten ze hoe ze die uitdagingen kunnen omvormen naar opportuniteiten.

Dankzij hen is Westerlo een woonzorgcentrum rijker: in maart verhuizen de eerste bewoners naar hun nieuwe thuis. Het centrum telt 134 kamers (129 individuele en 5 dubbele kamers) en biedt plaats aan 13 residenten. Naast een mooi aangelegde tuin, is er ook een wandelroute voorzien zodat de bewoners kunnen genieten van een gezonde portie buitenlucht.

EON architectenbureau tekende een ontwerp waar speelsheid en transparantie een plaats krijgen. De architectuur zorgt er op die manier voor dat het gebouw niet de uitstraling van een klassiek rusthuis heeft. Zo is de gevel op verschillende plaatsen bekleed met aluminium gevelbekleding, wat visueel voor de nodige variatie zorgt.

Daarnaast werden er ook glazen borstweringen voorzien op de terrassen van architectonisch beton. Hierdoor heeft het daglicht vrij spel. Het architectenbureau staat bekend om zijn betaalbare, rationele ontwerpen, zonder dat dit leidt tot verschraalde architectuur.

Bij het ontwerp stonden de noden van de bewoners en het personeel centraal. Ook aan de toekomst is gedacht: zo wordt het regenwater gebruikt om de toiletten te spoelen en de tuin te besproeien. Tenslotte is er ook een groendak voorzien.

Opvallend zijn ook de twee veilige afdelingen voor bewoners met dementie, ontworpen in samenspraak met vzw Anahata, een kennis- en expertisecentrum op het vlak van dementie. Niet alleen zullen zij in kleine groepen samenwonen, ook de gemeenschappelijke ruimtes zijn beperkter in ruimte om zo een maximaal huiskamergevoel te bereiken.

Het is de eerste samenwerking tussen bouwheer Armonea en Van Roey.

Bekijk hier de reportage die RTV over het nieuwe centrum maakte.