Zen Factory: geslaagde reconversie

23-10-2019

Als Architon dragen wij graag subtiel ons steentje bij aan de reconversie van industrieel erfgoed. Ten zuiden van Brussel werd in 1845 een wolfabriek opgericht die tot 1931 instond voor het verwerken van wol tot stoffen.

Nadien werd de site verlaten en raakte het in verval.

Het architectenbureau CONIX RDBM Architects zorgde voor de reconversie. Niet alleen tekende het Zen Factory uit maar het stond ook in voor de uitvoering ervan: op het domein werden twee bestaande gebouwen intensief gerenoveerd en omgebouwd tot appartementen. Daarnaast werden er drie nieuwe gebouwen gerealiseerd.  De typische schoorsteen van de fabriek werd behouden en geldt als landmark van de gemeente Lot (Beersel).

In nauwe samenwerking met bouwheer (BPI), architect en aannemer (Van Laere) werkten we als Architon de prefabbeton elementen tot in detail uit. Het resultaat mag er zijn: in een bestaand gebouw werden 12 kolommen voorzien, waartussen de terrassen werden gemonteerd. In het andere bestaande gebouw werden terrassen aan de gevels opgehangen, waarbij we zorgden voor een loopvlak met antislipstructuur.

Ook de nieuwbouw voorzagen we als Architon van terrassen, waarbij sommigen gedeeltelijk zijn ingesloten in de gevel. Het eindresultaat is meer dan geslaagd, we zijn dan ook trots dat we aan deze reconversie ons steentje hebben kunnen bijdragen!