Activiteiten

Wapeningscentrale

Introductie wapeningscentrale

Onze wapeningscentrale is gespecialiseerd in het bewerken, leveren en plaatsen van betonstaal op maat. Ze is uitgerust met een modern en innovatief machinepark en de nieuwste technologieën om complexe opdrachten aan te kunnen. Het wapeningsstaal draagt het BENOR-keurmerk en wordt aangekocht op rollen, staven en netten.

We hebben staven in voorraad met een diameter van 8 tot 40 mm en standaardlengtes van 12, 14 en 16 m. Voor speciale toepassingen is het mogelijk lengtes en diktes tot 50 mm op maat aan te kopen. Betonstaal op rollen is beschikbaar met een diameter van 6 tot 20 mm. 

Het productieproces: buigen en lassen

In de buigcentrale worden de staven en rollen betonstaal op de gewenste lengte geknipt en in de juiste vorm geplooid. We leveren ook gelaste wapeningsnetten op maat. Dit versnelt het wapeningsproces voor funderingsplaten, vloeren en wanden aanzienlijk. Elke eenheid bewerkt betonstaal wordt automatisch voorzien van een unieke label dat het werk op de werf vergemakkelijkt en een doorgedreven kwaliteitscontrole mogelijk maakt.

Om tijd te besparen op de werf kan de lascentrale het bewerkte betonstaal samenstellen tot geprefabriceerde wapeningskorven. Dit gebeurt door middel van het half automatische lasprocedé en wordt door ervaren lassers uitgevoerd op basis van de beschikbare tekeningen. Dit voor de werven en / of prefabbetonfabrieken.

Specialisatie in funderingen

Naast de productie van klassieke korven voor balken, kolommen of funderingszolen bieden we twee specifieke funderingstechnieken: slibwandkorven en paalwapeningen. De slibwand-of diepwandtechniek is bijzonder geschikt in een stedelijk milieu omdat deze de mogelijkheid biedt diep te funderen zonder uitgraving onder de talud. Door jarenlange ervaring is Staalbeton in staat om korven in speciale vormen (L, T of H) te bouwen tot maar liefst 26 meter lang en 3,5 meter breed. Het gewicht kan oplopen tot 20 ton en meer.

Korven kunnen tegenwoordig ook deels in glasvezelwapening vervaardigd worden. Daarnaast produceert Staalbeton als enige in België wapeningskorven voor paalfunderingen in één stuk: tot 25 meter lang en met een diameter van 12 tot 150 cm.

LENTON mechanische betonstaalverbindingen

Al meer dan 35 jaar investeren we bij Staalbeton in innovatie. Nieuwe machines, nieuwe technieken: we zorgen ervoor dat we steevast de beste oplossing aan onze klanten kunnen aanbieden.

Zo hebben we sinds kort mechanische betonstaalverbindingen van LENTON in ons portfolio. De producten beschikken over een aantal belangrijke voordelen:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Betrouwbaar
 • Zorgen voor
  • constructieve integriteit
  • minimale wapeningsdichtheid

Bovendien voldoen de LENTON mechanische betonstaalverbindingen aan alle eisen inzake trek, druk, cyclische en dynamische belastingen.

Overlapverbindingen (onderstaande visual links) zijn voor de sterkte afhankelijk van het omringende beton en bieden daardoor geen integriteit en continuïteit in betonconstructies.

Mechanische verbindingen voor wapeningsstaal (onderstaande visual rechts) geven de zekerheid van een directe krachtsoverdracht tussen twee staven betonstaal, onafhankelijk van de conditie en /of kwaliteit van het omringende beton.

Voordelen van mechanisch verbinden

 • Mechanische verbindingen zijn betrouwbaarder dan de overlappingslasverbinding omdat de sterkte van de mechanische verbinding onafhankelijk is van het beton.
 • Overlappingslassen verhogen het wapeningspercentage in de overlapzone en dit is één van de oorzaken van het ontstaan van luchtbellen en grindnesten. Gebruik van mechanische verbindingen vermindert de kans op deze problemen aanzienlijk en versnelt daarmee de uitvoering.
 • Mechanische verbindingen dienen niet berekend te worden.
 • Mechanische verbindingen zijn snel en eenvoudig te installeren en vereisen geen speciale vaardigheden.
 • Eindverankeringen elimineren wapeningconcentraties en vereenvoudigen het vlechten van wapening.
 • Mechanische verbindingen bij reparatie/onderhoud minimaliseren de hoeveelheid te slopen beton.

Meer weten hoe LENTON mechanische betonstaalverbindingen het verschil kunnen maken in uw projecten? Neem dan contact met ons op.

Plaatsing op de werf

Staalbeton kan u een totaaloplossing bieden die gaat tot de levering en plaatsing op de werf. Op basis van onze sterke relaties met diverse vlechtbedrijven zoeken wij in functie van uw behoeften de gepaste vlechter en volgen het vlechtwerk op de werf nauwgezet op.

Logistiek en onderhoud

Binnen Staalbeton is Varomat verantwoordelijk voor het volledige logistieke gebeuren.

Transport
Voor de interne transporten en verhandelingen beschikt Staalbeton over een terminal trekker, heftrucks en een 40-tons kabelkraan. Dit maakt dat het verladen van opleggers snel en accuraat kan gebeuren. Op onze terreinen is er een zee van ruimte. Grote bestellingen die op zeer korte termijn geleverd moeten worden, kunnen daardoor probleemloos gestockeerd worden.

Ook de organisatie van extern transport (leveringen op de werf) ligt in handen van Varomat. Een nauwe samenwerking tussen de productieplanning, uitvoering en dispatching garandeert dat de leveringen op het vooraf afgesproken tijdstip op de werf arriveren. 
Hiervoor beschikken we over eigen trekkers en werken we samen met zorgvuldig geselecteerde transporteurs.

Varomat beschikt over permanente vergunningen "Uitzonderlijk Vervoer" voor gans België.

Onderhoudsdienst
Varomat bestaat uit een team enthousiaste technische medewerkers dat kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel draagt. Zij staan in voor het preventieve onderhoud, de technische bijstand en de wettelijke controles van het machinepark. Bij eventuele problemen kunnen zij direct ingrijpen, zodat de productie niet in het gedrang komt.