Maak kennis met onze BIM-ambassadeurs

Als groep vinden we het belangrijk om in al onze bouwbedrijven de nodige BIM-expertise te kunnen aanbieden aan onze partners. We zijn dan ook trots om onze BIM-ambassadeurs aan u voor te stellen. Zij staan te popelen om samen met u virtueel te gaan bouwen. 

Tine Jespers
Directeur aankoop en werkvoorbereiding, Van Roey

Tine startte in 2003  op de dienst projectvoorbereiding. Dankzij haar creativiteit, analytische geest en doorzettingsvermogen staat ze 15 jaar later aan het hoofd van de dienst “Aankoop en werkvoorbereiding”. Samen met haar team van aankopers, werkvoorbereiders en modelleurs geeft ze kwalitatieve ondersteuning aan de uitvoering. Sinds haar opleiding BIM Engineer in 2016 is ze een grote voorstander van het integraal samenwerken met BIM. Het is haar ambitie dat elk gebouw twee keer gebouwd wordt: eerst virtueel en nadien pas op de werf!

Nic Maes
Verantwoordelijke BIM-implementatie

Als verantwoordelijke voor de BIM-implementatie voor Groep Van Roey werkt Nic Maes aan de visie en ambitie rond BIM voor alle groepsbedrijven.
Hij streeft ernaar om uniformiteit te creëren in de integratie van BIM: de processen, de tools die gebruikt worden. Hierin ondersteunt hij de BIM- ambassadeurs en zorgt ervoor dat ze de nodige opleidingen kunnen volgen.

“BIM moet binnen Groep Van Roey “het nieuwe normaal” worden. Onze core business blijft dezelfde, maar door met BIM te werken zal het efficiënter en ook aangenamer werken zijn. Voor alle partijen.”

Sam Braem
BIM-modelleur Van Roey

Hoewel Sam nog maar 26 jaar is, is hij nu al aan zijn “tweede” carrière bezig. Na eerdere technische werkervaringen schoolde hij zich in 2015 om tot bachelor in de bouw. Tijdens zijn studies deed hij binnen een keuzetraject ervaring op in BIM. Daar leerde hij vooral dat hij nog meer met BIM bezig wou zijn! Sinds 1 maart 2018 is hij BIM-modelleur bij Van Roey waar hij projecten uitwerkt of instaat voor de clash-controles tussen de verschillende partijen (architect, trappen, stabiliteit, prefab,…). Altijd in nauw overleg met de werf en de projectleider. 

“Er zijn nu al bedrijven waar je voorrang krijgt als je een 3D-model aanlevert. BIM gaat alleen maar belangrijker worden in de toekomst.” 

Leen Roosen
BIM-modelleur Van Roey - Artem

Leen studeerde in 2018 af als professionele bachelor bouw. Ze volgde haar stage in een studiebureau waar ze al ervaring met BIM opdeed. De komende twee jaar zal Leen nog een interne opleiding rond BIM krijgen bij aannemer Van Roey. Nadien wordt Leen dé BIM-experte binnen Artem.

“Ik ben heel bewust op zoek gegaan naar een job als BIM-modelleur. Ik ben dus blij met mijn plaatsje binnen Groep Van Roey, dat al een rijke ervaring heeft met BIM. Hier kan ik veel bijleren. Want ik geloof dat BIM meer en meer gebruikt zal worden.”

Bas Van Wezel
BIM-engineer vanhout.pro

Bas studeerde bouwtechniek aan de Technische Universiteit in Eindhoven en startte nadien bij Vanhout.pro. Als BIM-engineer is hij vooral bezig met de werkvoorbereiding aan de hand van 3D-modellen. De grote meerwaarde daarvan is voor hem de informatie die eruit gehaald kan worden, en wat je daarmee kan doen. Dat is volgens hem “écht BIMmen”.

“Het raakvlak tussen de bouw en ICT heeft me altijd al geboeid. Huizen die uit de printer rollen of bouwen op de maan? Het klinkt verder weg dan het is...”

Jeroen Vanmassenhove
BIM-modelleur vanhout.pro

Jeroen (ingenieur- architect) maakt sinds september 2017 deel uit van vanhout.pro. Voor Jeroen gaat BIM verder dan het 3D tekenen. Hij gelooft dat je door een goede samenwerking tussen de verschillende bouwpartners conflicten al vroeg kan opsporen. Als je (met BIM) de bouw goed digitaal voorbereidt, krijg je minder (onaangename) verrassingen op de werf. 

“Het team achter vanhout.pro is een jonge en dynamische ploeg die geen schrik heeft voor vernieuwing. Elke uitdaging om een project te “engineeren” wordt aangegrepen. BIM heeft zo veel potentieel; het zou het kloppend hart van de organisatie kunnen worden.” 

Joren Brys
BIM-modelleur Algemene Bouw Maes

Joren (industrieel ingenieur bouwkunde) startte 3 jaar geleden als assistent werfleider bij Algemene Bouw Maes. Vandaag is hij er assistent projectleider en volgt hij nog verschillende opleidingen rond BIM. Op termijn zal hij de werfteams assisteren van projecten die in BIM gedaan worden.

“Een groot voordeel van BIM is dat we alles snel en mooi kunnen visualiseren in 3D op de werf. We hebben speciaal daarvoor zelfs een extra beeldscherm in de werfkeet hangen om bepaalde clashes of problemen te tonen tijdens onze werfvergaderingen. Of om onze arbeiders tijdens de uitvoering snel bepaalde zaken te verduidelijken.” 

Katrien Bevers
voorbereiding Staalbeton

Katrien werkt al 14 jaar bij Staalbeton en heeft het in die tijd hard zien groeien en veranderen. Een vijftal jaar geleden zetten ze daar de stap van 2D naar 3D. Vandaag krijgt ze BIM-modellen binnen van klanten en maakt op basis daarvan met PLANBAR de elementen van Staalbeton aan.

“Het grote voordeel is dat we met BIM de vorm van de elementen al hebben. Dat betekent dat het meeste denkwerk al gebeurd is. Wij moeten dan enkel nog de wapening intekenen, instortstukken toevoegen en de productietekeningen opmaken”. 
 

Ben Leenaerts
werkvoorbereiding Van Roey

Toen Ben 22 jaar geleden zijn carrière bij Van Roey startte, was er van BIM nog geen sprake. Er werd zelfs nog op een tekenplank getekend… Hij heeft dus alles vanop de eerste rij zien evolueren. Ben leerde “on the job” met BIM werken en volgde nog externe opleidingen om zich de software eigen te maken. Hij is vooral gewonnen voor de praktische voordelen van het werken met de 3D-modellen. 

“Maandelijks hebben we een meeting met alle BIM-ambassadeurs binnen de groep. Dat zijn interessante momenten waarop we terugkoppelen over onze projecten, elkaar bijsturen en van elkaar leren.” 

Kristof Nooyens
werkvoorbereiding Van Roey

Met meer dan 10 jaar ervaring in BIM en Revit is Kristof een grote believer. Sinds maart 2017 is hij werkvoorbereider bij Van Roey en overtuigd van de vele voordelen van het bouwen met 3D-modellen. Hij werkt constructief samen met alle betrokken partijen om fouten uit de modellen te halen en zo problemen op de werf te minimaliseren.

“Dankzij BIM kunnen we ons een gebouw visueel voorstellen nog voor er ook maar een steen gelegd is. Dat maakt dat we nadien efficiënter en sneller kunnen bouwen.”