"BIM is een relevant proces voor elk bouwproject, ongeacht de complexiteit of grootte. Het belang van data in de bouwsector neemt toe, bouwen gebeurt niet langer enkel op de werf."
- Nic Maes, verantwoordelijke BIM-implementatie groep Van Roey
Binnen onze groep kijken we steeds hoe we het bouwproces verder kunnen optimaliseren. Wij streven naar een end-to-end lean proces waar BIM fundamenteel van uitmaakt.
Ook in de bouw- en vastgoedsector is digitalisering een must. Slimme sensoren, intelligente tools, mobiele toestellen en software applicaties kunnen onze productiviteit een boost geven, de groeiende complexiteit managen, vertragingen beperken, oplopende kosten vermijden en veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit verbeteren.
Het Bouw Informatie Model (BIM) is een noodzakelijke stap om al deze uitdagingen te beheren. BIM is een manier van samenwerken waarbij alle betrokkenen van een project samen één 3D-computermodel gebruiken dat alle informatie bevat over planning, kosten, duurzaamheid, materialen, operaties en onderhoud. We creëren als het ware een virtuele tweeling van het gebouw dat we gaan bouwen.
Om het volledige potentieel van BIM waar te maken werken alle stakeholders van in het begin van een project zeer nauw samen. Vanaf de ontwerpfase wordt de volledige levenscyclus in beschouwing genomen en wordt bekeken welke invloed de keuzes van onder meer ontwerp, materialen en technieken hebben op de leefbaarheid, de operationele kosten, de onderhoudskosten, de energiekosten, over de volgende 30 tot 50 jaar. BIM biedt bovendien de mogelijkheid om vanuit een circulair gedachtengoed vandaag al de juiste keuzes te maken zodat het gebouw op het einde van de levensduur optimaal getransformeerd kan worden.
(volledig BIM-model, ontmoetingscentrum Sint-Lenaarts)
De voordelen zijn legio
Door de visualisatie voelt de klant zich veel sneller en beter betrokken bij het bouwproces. Hierdoor kunnen we nog meer “op maat van en naar de wens van” de klant bouwen.
BIM stimuleert een geïntegreerd project waarbij iedere medewerker altijd een helder zicht heeft op het totaalproject. Informatie is voor iedereen beschikbaar en kan op elk moment geraadpleegd worden, wat de efficiëntie in elke fase verhoogt, de faalkost verlaagt en aanleiding geeft tot kortere uitvoeringstermijnen.
(Food experience center Vandemoortele, Gent)
De toekomst is nu
Bij groep Van Roey is het onze ambitie om elk project twee keer te bouwen: één keer virtueel met BIM en één keer in ’t echt. Dit vraagt een andere manier van werken van onze medewerkers én van onze partners. Dat zo een verandering niet vanaf dag 1 volledig geadopteerd is, is normaal maar we bouwen wel elke dag stap voor stap aan de verdere digitalisering van onze organisatie en onze sector. We vinden het ook belangrijk om onze partners te sensibiliseren over het belang van BIM en kennisdeling en organiseren hier regelmatig evenementen rond.
BIM haalt de werf niet overhoop
Onbekend maakt onbemind. Mensen die niet vertrouwd zijn met BIM, vrezen vaak dat het de manier van werken op de werf volledig overhoop haalt. Dat is niet het geval: werken met BIM betekent niet dat de klassieke bouwplannen meteen verdwijnen, we bieden extra digitale informatie aan op de werf die bovendien zeer toegankelijk is.
Dit kan bijvoorbeeld door het BIM-model op je iPad te raadplegen of door een Total Station te gebruiken.
De landmeter die met zijn meetapparatuur (Total Station of TS) punten opmeet op de werf: tot voor kort een vertrouwd beeld maar voortaan kunnen ook collega’s op de werf hiermee aan de slag.
(Gebruik van Total Station voor Sportoase Heist-op-den-Berg)
De ambitie van BIM is de digitale informatie zo diep mogelijk in het proces beschikbaar te stellen, dus ook op de werf. De TS wordt aangeboden met een tablet waarmee je een uitstekend zicht hebt op het 3D-model. Je geeft aan op de tablet welk element je wil bekijken en de TS begint te piepen als je op de juiste plaats staat. Niet alleen kan je zo op de werf elk punt bepalen dat in je model zit, je kan ook in real life punten toevoegen aan het 3D-model in kwestie.
Dankzij BIM worden fouten snel gespot en kunnen ze vroeg in het bouwproces worden rechtgezet. Zo hanteerde een landmeter een verschillend punt als uitvalsbasis voor zijn metingen dan ons model. Het resultaat? Maar liefst 4 centimeter verschil. Gelukkig werd de oorzaak gevonden nog voor de muur werd gebouwd. Weeral een zorg minder tijdens het bouwen.