Administratief centrum Leopoldsburg - Leopoldsburg
Bouwheer: 
Gemeente Leopoldsburg
Architect: 
UAU collectiv
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2018
Ligging: 
Leopoldsburg
Sector: 
Kantoor
Lokale besturen

Een gloednieuw administratief centrum

Leopoldsburg

In 2018 kreeg Leopoldsburg een nieuwe administratief centrum dat zowel de gemeentediensten als het OCMW huisvest. Sinds al het gemeentepersoneel samenzit, verloopt de samenwerking efficiënter en is de dienstverlening verbeterd.

Van Roey en UAU collectiv bundelden de krachten voor deze bijzondere Design & Build opdracht. Transparantie, multifunctionaliteit, flexibiliteit en een minimale ecologische voetafdruk, dat waren de kernwaarden bij het ontwerp en de realisatie van dit project. Daarvoor werd het oude gemeentehuis opgeknapt en gekoppeld aan een achterliggend nieuwbouwvolume.

Oud & nieuw

Het opvallendste aan het gebouw is de grote, monumentale inkomhal in het oude gedeelte van het gemeentehuis. Deze inkom- en ontmoetingsruimte kan in de zomerperiode voor recepties, tentoonstellingen en andere activiteiten gebruikt worden. Achter het oude gedeelte kwam een nieuwe constructie met veel glas, waarin het oude gemeentehuis weerspiegeld wordt. In dit concept staan transparantie en autonomie voorop. Zo kan elke dienst zijn ruimte afzonderlijk invullen. Er zijn ook spreekruimtes en akoestische gordijnen voorzien. De zijvleugels van het oude gebouw werden mee in het kantoorgedeelte opgenomen. Het administratieve centrum heeft op die manier een totale kantooroppervlakte van 3.146 m2, verdeeld over het gelijkvloers en vier verdiepingen.

Duurzaamheid

Met het BREEAM-certificaat Excellent - héél uitzonderlijk voor openbare gebouwen - is het dit centrum milieuvriendelijk én duurzaam. Het is ook een energiezuinig BEN-gebouw dat verwarmd wordt met de nieuwste verwarmingstechnieken (o.a. een goede isolatie, CO2-gestuurde ventilatie en warmtepompsysteem met ijsbuffer) zonder in te boeten aan comfort. Dany Punie, algemeen directeur, legt uit waarom er gekozen werd voor een IFTech-installatie: “De keuze voor de geothermische energiecentrale is duidelijk gemaakt op het moment dat wij kozen voor diegenen die het werk moesten uitvoeren, omdat het zo op duurzaamheid veel hoger scoorde.” Met het BREEAM Excellent-certificaat is het administratief centrum van Leopoldsburg een van de meest ecologische en vooruitstrevende gemeentehuizen van het land.

  • Bekijk hier het filmpje over de symbolische eerstesteenlegging en klik hier voor een artikel over het project.
  • Een filmpje over de IFTech installaties en het belang van duurzaamheid vind je hier.