AGC Glass Europe - Louvain-la-Neuve
Bouwheer: 
AXA Belgium - Real Estate en AGC Glass Europe
Architect: 
Samyn and Partners en BEAI
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2013
Ligging: 
Louvain-la-Neuve
Oppervlakte: 
13.010 m²
Sector: 
Kantoor

Prestigieuze prijs op Architectuurweek in Praag

Louvain-la-Neuve

AGC Glass Europe is de erfgenaam van de grote Belgische glastraditie en was jarenlang gevestigd in het bekende "Glaverbel"-gebouw in Watermaal-Bosvoorde. Toen de bestaande infrastructuur niet langer aan de noden voldeed, besloot het innovatieve bedrijf resoluut voor de toekomst te kiezen: een nieuwe locatie en een gebouw aangepast aan de normen van morgen.

Het nieuwe BEN-gebouw van AGC Glass Europe bundelt drie belangrijke doelstellingen: een hedendaagse en comfortabele werkomgeving, focus op duurzaamheid (BREEAM-certificaat Excellent) en een tijdloze architectuur waarbij op innovatieve wijze de nieuwste producten van AGC worden gecombineerd met natuurlijke en eenvoudige materialen. De succesvolle samenwerking tussen alle partijen leverde een state-of-art project op én de prijs voor 'Foreign building of the year 2015' tijdens de Praagse architectuurweek.

Duurzaamheid

BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal) dankzij het gebruik van goed presterende verwarmings-, koel- en ventilatiesystemen en het aandeel van natuurlijk daglicht. De klimaatregeling gebeurt met betonkernactivering in combinatie met BEO-veld (42 boorputten van 75 meter), een warmtepomp en een aardwarmte-wisselaar.

Verder is gekozen voor:
- een optimale beglazing met een goede compromis tussen buitenzonwering (oriënteerbare glazen lamellen) en transparantie
- PV-panelen
- regenwaterrecuperatie met buffertank (120m³)
- zuiveringsinstallatie voor grijs water
- infiltratiebekkens

Op 8 juni 2017 ontving het projectteam de Belgische Energie- en Milieuprijs 2017 in de categorie “Sustainable building award”.