AGC Glass Europe - Louvain-la-Neuve
Bouwheer: 
AXA Belgium - Real Estate en AGC Glass Europe
Architect: 
Samyn and Partners en BEAI
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2013
Ligging: 
Louvain-la-Neuve
Oppervlakte: 
13.010 m²
Sector: 
Kantoor

Prestigieuze prijs op Architectuurweek in Praag

Louvain-la-Neuve

Innovatie

AGC Glass Europe is de erfgenaam van de grote Belgische glastraditie en was jarenlang gevestigd in het bekende "Glaverbel"-gebouw in Watermaal-Bosvoorde. Toen de infrastructuur niet langer aan de noden voldeed, besloot het innovatieve bedrijf resoluut voor de toekomst te kiezen: een nieuwe locatie en een gebouw aangepast aan de normen van morgen. 

Het hoofdkantoor bundelt drie belangrijke doelstellingen: een hedendaagse en comfortabele werkomgeving, een focus op duurzaamheid en een tijdloze architectuur waarbij op innovatieve wijze de nieuwste producten van AGC worden gecombineerd met natuurlijke en eenvoudige materialen.

Duurzaamheid

Het is een BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal) dankzij het gebruik van goed presterende verwarmings-, koel- en ventilatiesystemen en het aandeel van natuurlijk daglicht. De klimaatregeling gebeurt met betonkernactivering in combinatie met BEO-veld (42 boorputten van 75 meter), een warmtepomp en een aardwarmtewisselaar. IFTech zorgde voor het BEO-veld en de bijhorende geothermische energiecentrale:

  • CO2 besparing: 60 ton/jaar 
  • Verwarmingsvermogen: 137 kW
  • Koelvermogen: 70 kW
  • Aantal boringen: 33

Verder koos de bouwheer ook voor:

  • een optimale beglazing met een goede compromis tussen buitenzonwering (oriënteerbare glazen lamellen) en transparantie
  • 900 zonnepanelen
  • regenwaterrecuperatie met buffertank (120m³)
  • een zuiveringsinstallatie voor grijs water
  • infiltratiebekkens

Deze keuzes en de gunstige oriëntatie van het gebouw zorgen ervoor dat de energie die voor de verlichting en de klimaatregeling wordt verbruikt, bijna volledig gecompenseerd wordt. Het kantoor kreeg dan ook een BREEAM- Excellent certificaat.

Prijzen

De succesvolle samenwerking tussen alle partijen leverde een state-of-art project op én de prijs voor 'Foreign building of the year 2015' tijdens de Praagse architectuurweek. En in juni 2017 ontving het projectteam de Belgische Energie- en Milieuprijs 2017 in de categorie “Sustainable building award”. Het hoofdkantoor van AGC Glass Europe is hét uitstalraam bij uitstek van de uitzonderlijke mogelijkheden van glas waar het comfort van al wie er werkt centraal staat.

Meer lezen?