Alfons Smet Residenties - Dessel
Bouwheer: 
Alfons Smet Residenties
Architect: 
AIDarchitecten
Aannemer: 
vanhout.pro
Groepsbedrijven: 
Staalbeton
vanhout.pro bouw
vanhout.pro interieur
IFTech
Oplevering: 
2014 en 2020
Ligging: 
Dessel
Oppervlakte: 
fase 1 (afwerking): 13.780m² & fase 2 (algemene aanneming): 6.700m²
Sector: 
Zorg

Alfons Smet Residenties

Dessel

In 2014 opent Alfons Smet Residenties in Dessel de deuren en nemen de eerste bewoners hun intrek in de eerste fase van het woonzorgproject met 63 zorgkamers en 40 assistentiewoningen. De bouwwerken voor deze 1e fase waren opgesplitst in verschillende loten en vanhout.pro realiseerde de volledige interieurafwerking.

Vlotte coördinatie

Door de vraag naar extra zorg en beveiligd wonen, startte de bouwheer in 2019 met de bouw van 60 bijkomende assistentiewoningen en zorgflats. Ditmaal besteedde hij het project van A tot Z uit aan vanhout.pro als aannemer. In de aanbestedingsfase werd het gebouw structureel en technisch geoptimaliseerd, zodat de coördinatie ervan nu sneller en vlekkeloos kan verlopen. Zo zorgt de aannemer er, bijvoorbeeld, voor dat de werf slim opgedeeld is waardoor de bouwkraan zo efficiënt mogelijk benut wordt en de uitvoeringsperiode van de ruwbouw zo kort mogelijk gehouden wordt.

Fase 1 en 2 bestaan uit twee gebouwcomplexen waarin niet alleen een klassiek woonzorgcentrum gevestigd is maar ook assistentiewoningen, een bistro, pedicure, kapsalon, dagopvang, dokterspraktijk, wasserij en strijkatelier. De Alfons Smet Residenties zijn ontworpen volgens de richtlijnen van het levenslang wonen. Het welzijn van de bewoners staat voorop en dat uit zich in de keuze voor hoogwaardige materialen, en innovatieve technologie.

Slimme keuzes

De innovatieve bouwwijze en de materialen zijn zorgvuldig gekozen met het oog op duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Een voorbeeld daarvan is de doorgedreven isolatie van het volledige gebouw. Bovendien installeerde IFTech hier een KWO-installatie (Koude-Warmte Opslag).

Tonny Huysmans, directeur van de Alfons Smet residenties licht de voordelen ervan toe: ‘’KWO wil zeggen dat we geen fossiele brandstoffen verbruiken en een zeer laag elektriciteitsverbruik hebben omdat we de koude van de winter en de warmte van de zomer gaan gebruiken om te koelen en te verwarmen. Op lange termijn is dit financieel absoluut voordeliger. De belangrijkste troef voor ons is het dagelijkse comfort van onze bewoners en medewerkers.’’ Dankzij de KWO-installatie, blijft de binnentemperatuur zowel in de zomer- als in de wintermaanden erg aangenaam.

Wooncomfort in het groen

Het terrein van het woonzorgproject ‘Alfons Smet Residenties’ is erg gunstig georiënteerd waardoor het mooi aansluit bij de omliggende bebouwing. Het is een langwerpig volume, evenwijdig met de straat. De inspringende verdiepingen bieden ruimte voor groendaken waardoor de verbondenheid met de natuur benadrukt wordt. Het eindresultaat wordt een plek waar oud en jong zich thuis kunnen voelen en waar wooncomfort en natuur samengaan in een hedendaagse architectuur. In 2015 werd fase 1 van het project genomineerd voor de Belgische architectuurprijs.

Meer lezen?

  • Testimonial over de impact van de KWO-installatie van IFTech (video)
  • Website foto’s gebouw
  • Website architect over fase 1 - AIDarchitecten
  • Vlaams Architectuur Instituut over fase 1 - VAI