Appartementencomplex Drijhoek - Geel
Bouwheer: 
Geelse huisvesting
Architect: 
Poponcini & Lootens IR-architecten
Aannemer: 
Artem
Groepsbedrijven: 
Artem
Oplevering: 
2015 - 2018
Ligging: 
Geel
Sector: 
Wonen

Appartementencomplex Drijhoek

Geel

De Geelse huisvesting schreef in 2008 een ontwerpwedstrijd uit om op de site van Drijhoek de vier bestaande woontorens met in totaal 112 woongelegenheden te vervangen door een nieuwbouw. De nieuwe invulling van de site moest een evenwicht brengen tussen kwaliteitsvolle groene publieke ruimte en betekenisvolle gebouwen die stedelijkheid uitdrukken en mogelijk maken. Artem realiseerde niet alleen de ruwbouw maar ook de afwerking en de omgevingswerken.

Het krachtig ontwerp van POLO Architects verdeelt de 112 appartementen over 9 paviljoenen met verschillende hoogtes en lengtes. Elk paviljoen herbergt verschillende woningtypes, van studio's tot ruime duplexen. De evenwijdig ingeplante paviljoenen werden elk op een eigen sokkel geplaatst en lijken zo te zweven boven een nieuw aangelegd glooiend parklandschap.

De woningen - aan beide zijden van een genereuze centrale gang- krijgen daglicht langs grote vensters op de koppen en langs daklichten. Het golvende parklandschap zorgt voor een herbergzame manier van benaderen. De bezoeker is beschut door de plooien en dalen. De parkeerplaatsen bevinden zich half ingegraven onder de gebouwen, waardoor de wagens uit het blikveld verdwijnen.

De uitvoering werd in 3 fases opgedeeld. Hierdoor konden de bewoners, telkens na het voltooien van elke fase, verhuizen van de bestaande woontorens naar de nieuwe woningen. De laatste en derde fase werd afgerond eind 2018.