Basisschool het Vliegertje - Deurne
Projectnaam: 
Het Vliegertje
Bouwheer: 
AG Vespa
Architect: 
BULK architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Deurne
Oppervlakte: 
4803
Sector: 
Onderwijs
Type: 
DB

Breed inzetbare school

Deurne

Onderwijs in de toekomst vraagt om een breed inzetbare leeromgeving. Hierbij wordt de school een multifunctionele voorziening die van ’s ochtends tot ’s avonds functioneert als sociale magneet in de wijk.

Vroeger was er enkel een kleuterschool en geen doorstroommogelijkheid naar een lagere school in deze buurt in Deurne. Daarom besliste AG VESPA om de bestaande kleuterschool Het Vliegertje te vervangen en Van Roey aan te stellen als aannemer. De nieuwbouw omvat een volledige basisschool voor 288 leerlingen van de lagere school, een kleuterschool voor 192 kleuters én een sporthal.

Dankzij het ontwerp van BULK architecten sluit het gebouw naadloos aan bij de buurt en wordt de wijk niet gedomineerd. Er is een brede inkomzone waardoor de toestroom van ouders en leerlingen nooit overweldigt. Bovendien kan het ook gebruikt worden als een aangename overdekte speel- en ontmoetingsruimte.

De ruimtes voor de lagereschoolkinderen en kleuters zijn gescheiden in het gebouw. Opvallend is dat ook de gangen en andere circulatieruimtes zo ontworpen zijn dat ze gebruikt kunnen worden als polyvalente ruimtes waar ook les kan worden gegeven. Bovendien kan de slaapzaal apart worden opengesteld en kan de polyvalente ruimte samen met de refter van de kleuters als één groot geheel gebruikt worden.

De structurele opbouw van de school zorgt ervoor dat een maximale flexibele invulling mogelijk is. Bovendien werd er ook op een andere manier al aan de toekomst gedacht: zo beschikt het gebouw over groendaken en energiezuinige LED-verlichting.

Meer informatie over het project vindt u op de website van AG VESPA en de architect BULK.

Foto's: Nick Claeskens.