be-MINE - Beringen
Bouwheer: 
be-Mine
Aannemer: 
THV Van Roey-Democo
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Van Roey Vastgoed
Oplevering: 
2011 - 2040
Ligging: 
Beringen
Oppervlakte: 
30 ha
Sector: 
Lokale besturen

be-MINE

Beringen

De mijnsite van Beringen omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium. Dit maakt het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen. Het is de enige mijnsite in Limburg waar het industriële hart van de mijn werd bewaard.

Onder de naam be-MINE wordt de site nu herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Stedelijke functies als wonen, werken en winkelen worden daarbij evenwichtig met elkaar vervlochten. Met het masterplan voor de herbestemming van 32 hectare mijnterrein, krijgt de historische locatie een waardige, waardevolle en eigentijdse invulling.

be-MINE is een langetermijnverhaal waarin samenwerking het sleutelelement is. Twee zaken die we bij Van Roey appreciëren. De bouwheer was op zoek naar partijen met een focus op totaaloplossingen. Bij dit eerste contact meer dan 10 jaar geleden wisten we direct dat dit een complex project zou worden. Ondertussen begint be-MINE vaste vorm te krijgen en loopt de samenwerking vlot. Opnieuw een bevestiging dat een PPS een goede manier is om dergelijke projecten tot een succesvol einde te brengen.

Dankzij de plannen en realisaties op de voormalige mijnsite werd be-MINE als winnaar geselecteerd voor de MIPIM-awards in de categorie "best urban regeneration project". Onderaan deze pagina vindt u ons kandidatuurfilmpje. Klik hier voor alle winnaars van de MIPIM-awards 2017.