BKO en gemeentemagazijnen - Zwijndrecht
Projectnaam: 
BKO en gemeentemagazijnen
Bouwheer: 
Gemeente Zwijndrecht
Architect: 
Architectenbureau Haerinck-Van Meirhaeghe
Aannemer: 
ABM
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Zwijndrecht
Oppervlakte: 
1215 m²
Sector: 
Lokale besturen

Buitenschoolse kinderopvang en gemeentelijke magazijnen in één duurzaam gebouw

Zwijndrecht

ABM bouwt voor de gemeente Zwijndrecht een nieuw gebouw in de Laarstraat, tussen de basisschool Het Laar en de technische dienst van de gemeente. Daarin krijgen zowel kinderopvang Kozze als de nieuwe magazijnen van de gemeentelijke technische dienst onderdak. Architectenbureau Haerinck-Van Meirhaeghe maakte hiervoor een veelzijdig ontwerp. 

•    Het oude magazijn achteraan werd afgebroken en vervangen door drie magazijnmodules die in de richting van de huidige technische dienst georiënteerd zijn. Een centrale parking zorgt ervoor dat de open opslagruimte optimaler gebruikt kan worden en dat de buren minder overlast hebben van de vrachtwagens. 
•    De buitenschoolse kinderopvang biedt plaats aan 80 kinderen. In het gebouw zijn er ook  vergader- en bureelruimtes en een consultatieruimte voor Kind & Preventie. Achteraan is een doorgang voorzien naar de Laarbeek met veel extra groene, open ruimte. Er is ook parkeergelegenheid voor ouders, leerkrachten en personeelsleden.
•    Naast de kinderopvang is een zachte verbinding aangelegd die de Laarstraat verbindt met het groene binnengebied ’t Zwen en zo ook met de Tassijnstraat. Zo kunnen de kinderen de school en de kinderopvang bereiken via deze autovrije weg.
•    Er werd ook een openbaar speelterrein aangelegd.

De gemeente koos voor een duurzaam bouwproject, waar een BEO-veld werd voorzien (BEO staat voor Boorgat-Energie-Oplsag). Hiervoor werd verschillende keren tot op 149 meter diepte geboord, om zo de warmte-uitwisseling met de bodem te activeren.  

Lees de reportage in Het Laatste Nieuws of bekijk het overzicht van het project hier