Boortmalt - Antwerpen
Bouwheer: 
Boortmalt nv
Architect: 
VK Engineering
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2009
Ligging: 
Antwerpen
Oppervlakte: 
9.400 m²
Sector: 
Industrie

Boortmalt

Antwerpen

Vandaag is Boortmalt de tweede grootste moutproducent van Europa en de vijfde grootste ter wereld. Ze produceren mout van hoge kwaliteit om te voldoen aan de wereldwijde vraag van brouwers en distilleerders. In totaal hebben we voor Boortmalt vier mouterijen gebouwd: drie in beton en de funderingen van een mouterij in staal. 

De bouw van een mouterij is een grote uitdaging omdat mout in een zeer vochtige omgeving en onder hoge temperaturen gemaakt wordt. De betegeling van de wanden moet bovendien ook voldoen aan de normen van de voedingsindustrie.

Het productieproces verliep in verschillende stappen en verdiepen, in een toren met een diameter van 28m en hoogte van 59m. De speling tussen de verschillende onderdelen van de ronde wand bedroeg slechts enkele millimeters. Na de realisatie van de zware funderingen en kelder kon de eigenlijke toren gebouwd worden met een diameter van 28m en hoogte van 59m, volledig in beton met zware nagespannen tussenvloeren. Bovenop de betonconstructie kwam dan nog een staalconstructie van 20m waarin zich de weekkuip bevindt. De gehele betonconstructie werd met zeer kleine maattoleranties uitgevoerd. Dit om een perfecte werking van de mouterij toe te laten. We kunnen gerust spreken van een huzarenstuk.