Campus Sportspoor - Wevelgem
Projectnaam: 
Zwembad Wevelgem
Bouwheer: 
Gemeente Wevelgem
Architect: 
LD architecten
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Van Roey Vastgoed
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2021
Ligging: 
Wevelgem
Sector: 
Sport

Zwembad Wevelgem

Wevelgem

Campus Sportspoor wordt de naam van het nieuwe sportcomplex in Wevelgem. Het complex krijgt een nieuw zwembad voor school- en sportzwemmen, zwemmers met een beperking en jonge gezinnen. Het gebouw zal uit twee verdiepingen bestaan waardoor de bebouwde oppervlakte beperkt blijft.

Het gaat om een Design&Build-project waarbij er een bouwteam met een ontwerper, een aannemer en een studiebureau gezocht werd. Het team - bestaande uit Algemene Bouw Maes, LD Architecten, VK Engineering en EEG Group – tekende een voorstel uit dat volledig op maat van de bouwheer was en haalde er de wedstrijd mee binnen.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie waren belangrijke voorwaarden. Het team opteerde dan ook voor duurzame materialen, een maximale compactheid en een onderhoudsarme opbouw en afwerking. Het zwembad voldoet naast de EPB-regelgeving ook aan de BEN-eisen 2021.

Er zijn een paar originele elementen voorzien in de nieuwbouw die ervoor gaan zorgen dat de sporters en de bezoekers met elkaar in contact zullen staan. Zo komt er een passerelle doorheen de zwembadhal waardoor de bezoekers de zwemmers beneden kunnen zien. Ook de cafetaria op de eerste verdieping zal uitkijken op het zwembad. Er komt een ruim buitenterras met zicht op het sportcentrum. Tenslotte worden er boven ook nog twee klaslokalen ingericht.

Tijdens de graafwerken zorgt Algemene Bouw Maes ervoor dat het grondwater gebufferd kan worden. Dankzij deze unieke aanpak kunnen de boeren en fruittelers het water hergebruiken. Een duurzame insteek van bronbemaling die ervoor zorgt dat de landbouw en fruitteelt in de omgeving minder te lijden heeft onder de droogte.

Het zwembad opent de deuren in de zomer van 2021. Vanaf dan mikt de gemeente op 120.000 bezoekers per jaar.

Meer lezen over dit project?

Op Focus WTVHLNNieuwsblad en de website van de gemeente.

Water voor landbouwers : video Plattelands TV, website HLN en Focus WTV