CBO Prinsheide - Brasschaat
Projectnaam: 
CBO Prinsheide
Bouwheer: 
Arro Antwerpen cvba - Sociale Bouw- en Kredietmijn
Architect: 
OM/AR architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
eind 2020
Ligging: 
Brasschaat
Oppervlakte: 
2.150m2
Sector: 
Wonen

CBO Prinsheide

Brasschaat

Op de site van de voormalige bedrijfsgebouwen van de firma Gravo bouwde Van Roey een reeks sociale koopwoningen in het kader van een CBO-procedure (Constructieve Benadering Overheidsopdrachten). Het betrof een samenwerking tussen de gemeente Brasschaat, de sociale huisvestingsmaatschappij Arro Antwerpen en ontwikkelaar Van Roey. Het project kreeg de naam Prinsheide en dat is ook de naam van de nieuwe straat met groenaanleg die er gecreëerd werd.

Het gaat om 16 eengezinswoningen, waarvan 14 met één verdieping en 2 gelijkvloerse woningen. De architect heeft gekozen voor stevige, onderhoudsvriendelijke materialen en combineerde de bruinrode gevelsteen met donker aluminium buitenschrijnwerk.

Als innovator in het gebruik van duurzame materialen werd één woning uitgevoerd in facadeclicks, als proefwoning. Facadeclick is een systeem waarbij gevelstenen in elkaar geklikt worden. Er wordt geen cement gebruikt, waardoor de stenen later makkelijk kunnen worden gerecupereerd, volledig volgens de principes van ‘’cradle-to-cradle”. Dit principe dat letterlijk betekent 'van wieg tot wieg', is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en produceren. Na het eerste gebruik wordt een product ooit opnieuw grondstof voor een volgend product.

Een aantal van de woningen werd voorzien worden van inpandige parkeergelegenheid. Er zijn ook bovengrondse parkeerplaatsen. De uiteindelijke kopers van de woningen kregen de kans om de afwerking mee te bepalen.

Dankzij het samenbrengen van kennis, slaagden het ontwerpteam en het bouwteam erin een compacte, moderne dorpsinbreiding te realiseren. Het project wordt eind 2020 opgeleverd. 

Meer lezen over dit project? Link website Brasschaat.