CC Binder - Puurs
Projectnaam: 
CC Binder
Bouwheer: 
Autonoom gemeentebedrijf Puurs (AGB Puurs)
Architect: 
Plusoffice - DELVA
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Van Roey Vastgoed
Oplevering: 
2018
Ligging: 
Puurs
Oppervlakte: 
5000 m²
Sector: 
Cultuur
Type: 
B

Uitbreiding Cultureel Centrum

Puurs

In 2015 deelde het gemeentebestuur van Puurs zijn toekomstvisie op het vergroenen van de dorpskernen. Met het masterplan “De Tuinen van Puurs” wilde het gemeentebestuur het centrum van Puurs laten evolueren tot een aangename, groene en kwalitatieve woon- en leefzone. In een eerste fase mocht Van Roey het cultureel centrum renoveren en uitbreiden met een nieuwbouw. Plusoffice Architects tekende het ontwerp samen met DELVA landscape architects. Bij de heropening kreeg het cultureel centrum een nieuwe naam. CC De Kollebloem werd CC Binder. Binder betekent niet alleen ‘deugniet’ in het oud-Puurse dialect, het staat ook voor ‘verbinding’. 

De complexiteit van de structuur, de akoestiek en de grote verscheidenheid aan gevraagde materialen maakten dit project technisch zeer interessant. De uitbreiding omvatte onder andere een theaterzaal, een polyvalente zaal, een leskeuken en een eigentijdse foyer met exporuimte. Het gelijkvloers van het bestaande centrum werd grotendeels gestript en de structuur aangepast om het geheel meer open te maken.

De ingrepen bij de renovatie van de rest van de bestaande gebouwen van het cultureel centrum zijn minimaal, omdat de meest performante lokalen in de nieuwe infrastructuur worden ondergebracht. Zo is de polyvalente zaal akoestisch volledig losgekoppeld van de theaterzaal erboven. Die kreeg ook een backstage met volwaardige theaterlift en loges. De oude kleine theaterzaal op het gelijkvloers kreeg een eigen loge. 

De betonnen dakrand die de verschillende gebouwen verbindt, is het gezicht van het nieuwe CC. Het gebouw kreeg ook een bijzondere gevelbekleding. De opvallende gevel van het nieuwe theater werd uitgewerkt in metselwerk in een ruitpatroon in 3D; een patroon dat ook bij heel wat historische gevels in Puurs terug
te vinden is.

Lees de reportage in: