Duffel
CEPOS, het ‘Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen’ van vzw EMMAUS is organisatorisch verbonden met het psychiatrische ziekenhuis Sint Norbertushuis van Duffel. CEPOS werkt aan zorg op maat tegen een betaalbare prijs. De aandacht gaat naar een kwalitatief hoogstaande en deskundige hulpverlening voor mensen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), met epilepsie of met slaapstoornissen. CEPOS streeft er ook naar om een efficiënte organisatie te zijn. Haar krachten worden gebundeld in multidisciplinaire teams, met een actieve participatie van elke medewerker.
Het centrum ligt gelegen publiek toegankelijk park, tussen het station en de dorspkern van Duffel. In een eerste fase renoveerde Van Roey de villa uit de jaren ’60 en een recentere vleugel uit de jaren ’80 waarin CEPOS huist. Van beide gebouwen werd het zadeldak met dakkapellen afgebroken en vervangen door een volwaardige 2de verdieping. Plaatselijk werd in het midden van het gebouw nog een technische verdieping voorzien. De bestaande functies in het gebouw (therapielokalen, slaaplabo & 3 leefgroepen voor 10 patiënten) bleven behouden maar kregen wel een nieuwe, betere locatie en zijn aangevuld met een ECT-afdeling. In een tweede fase bouwden we hier een nieuwe administratieve vleugel met extra consultatieruimtes tegenaan.
‘Duurzaamheid’ en ‘energieprestatie’ zijn de kerngedachten die het ontwerpproces stuurden. Het bestaande bouwvolume kreeg aan de buitenzijde een volledig nieuwe houten gevelbekleding, aangebracht op een achterliggende 22 cm dikke isolerende structuur. Deze gevelafwerking sluit aan bij de parkomgeving waarin het paviljoen zich bevindt en verwijst eveneens naar omliggende gebouwen op de campus met houten gevelafwerking.
Het buitenschrijnwerk bestaat uit witte gemoffelde aluminium profielen. Blikvanger is het grote raam met aluminium lamellen van de kinesitherapieruimte. In combinatie met de houten gevelbekleding zorgt dit voor een fris en strak resultaat.
Duurzame oplossingen als volautomatische zonneschermen en een ‘BEO-veld’ voor warmterecuperatie en voorkoeling werden eveneens geïntegreerd. Bij Boorgat-Energie-Opslag (BEO) wordt energie uitgewisseld met de bodem in een gesloten circuit voorzien van verticale buizen, waardoor kan gekoeld worden zonder bijkomend energieverbruik, in de winter kan de opgeslagen warmte hergebruikt worden voor de verwarming. Zonneboilers en zonnepanelen verzekeren de warmwaterproductie.