Commerce 46 - Brussel
Bouwheer: 
Immobel
Architect: 
Jaspers-Eyers Architects / OFFICE
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Staalbeton
Oplevering: 
2022
Ligging: 
Brussel
Oppervlakte: 
13.800m² bovengrondse oppervlakte + 4.205m² ondergrondse oppervlakte
Sector: 
Kantoor
Parking

Commerce 46

Brussel

Vastgoedspecialist Immobel SA verwierf in 2018 het gebouw Commerce 46 in de Europese wijk in Brussel. De site is gelegen op het kruispunt van twee grote stadswegen, in het hartje van een drukke wijk in volle evolutie. Algemene Bouw Maes bouwt er vandaag mee aan een duurzaam kantorencomplex van topkwaliteit. Een innoverend project met ruime volumes, veel licht en een focus op duurzaamheid. De keuze voor Algemene Bouw Maes als aannemer is te danken aan de gedetailleerde uitwerking van de offerte en de vlotte communicatie die de dienst calculatie had met de bouwheer tijdens het volledige voortraject. Bovendien belooft de werf een bouwtechnisch huzarenstukje te worden. De expertise en jarenlange ervaring van Algemene Bouw Maes zullen nodig zijn om deze logistieke uitdaging in het centrum van de hoofdstad in goede banen te leiden.

Modern kantorencomplex

De architecten tekenden een 13 verdiepingen tellend kantoorgebouw van circa 13.800m². Bovengronds wordt de ruimte maximaal benut om kantoren in te richten. Het gevolg is dat niet alleen de parking ondergronds komt maar dat de volledige technieken zoals de luchtgroepen en de verwarming ook ondergronds geïnstalleerd zullen worden. Dat zal uitzonderlijk gebeuren op verdieping -3 waardoor het dakvolume maximaal gevrijwaard kan worden van technische installaties. Een atypisch keuze die volledig kadert in het optimaal gebruiken van de beschikbare vierkante meters als kantoorruimte. Het geheel is een staalstructuur rond een betonnen kern met zeer slanke, betonnen vloerplaten. De gevel krijgt erg strakke lijnen en bestaat uit 3 volumes, waarvan één met isolatieglaseenheden van 3m x 6m. De drie volumes hebben elk een andere uitstraling en afmeting en zijn afgewerkt in geanodiseerd aluminium met een bijzondere metaallook. Alle kantoorruimten zullen worden ingericht volgens de hedendaagse normen.

Groen in de stad

De trapsgewijze opbouw van het gebouw zorgt ervoor dat er twee grote dakterrassen van in totaal 620m² ontstaan. Verder komt er ook nog een gelijkvloerse privétuin van 230m². Groene oases waar men tot rust kan komen tijdens lunch- en koffiepauzes. Bovendien hebben de architecten de benedenverdieping zo getekend dat passanten door het gebouw heen de groene tuin kunnen zien liggen.

BREAAM Excellent

Er wordt een BEO-veld onder het gebouw gerealiseerd. BEO staat voor boorgaten energieopslag en is een vorm van geothermie: een manier om met energie uit de bodem te koelen of verwarmen.  Een win-win voor het comfort in de kantoren én het klimaat. Het volledige complex bespaart zo tot 26.000 ton CO2 uitstoot per jaar ten aanzien van een klassiek systeem. Dankzij dit BEO-veld zal Commerce 46 het BREEAM Excellent label behalen.

Mobiliteit

Het gebouw is ideaal gelegen, vlakbij het openbaar vervoer zoals de metro. Op de verdiepingen -1 en -2 worden 70 parkeerplaatsen voorzien, ook met laadpunten voor elektrische wagens. Verder komen er ook evenveel fietsenstallingen. Zo sluit Commerce 46 aan bij de evolutie van de het huidige woon-werkverkeer. De oplevering van dit prestigieuze project is voorzien is in de zomer van 2022.

Meer weten over dit project?

  • Website Commerce 46
  • Website Jaspers- Eyers Architects
  • Staalbeton leverde het wapeningsstaal.

Copyright renders: Jaspers-Eyers Architects