Commerce 46 - Brussel
Bouwheer: 
Immobel
Architect: 
Jaspers-Eyers Architects / OFFICE
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Staalbeton
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2022
Ligging: 
Brussel
Oppervlakte: 
13.800m² bovengrondse oppervlakte + 4.205m² ondergrondse oppervlakte
Sector: 
Kantoor
Parking

Commerce 46: kantoorgebouwen als stadsvergroening

Brussel

Toen vastgoedspecialist Immobel in 2018 het gebouw Commerce 46 in de Brusselse Europese wijk verwierf, werd dit het startschot voor een imposant en ambitieus project. De site is gelegen op het kruispunt tussen twee grote stadswegen in het hartje van deze levendige wijk. Algemene Bouw Maes bouwt er mee aan een duurzaam kantorencomplex: een innoverend project met ruime volumes, veel licht en een focus op duurzaamheid en stadsvergroening.  

Algemene Bouw Maes: thuis in logistieke uitdagingen

Bouwen in het hart van onze hoofdstad vergt specifieke knowhow. Te midden van zoveel bedrijvigheid zijn vooral de logistieke uitdagingen namelijk uiterst divers en talrijk. Op basis van onder meer een vlot verlopen voortraject, koos bouwheer Immobel voor Algemene Bouw Maes als algemene aannemer. Zij beschikken over behoorlijk wat expertise rond efficiënt bouwen in stadskernen met minimale impact op de (drukke) omgeving. Die aandacht voor de omgeving werd nooit gelost en vormt een elementair aspect van het hele project.

Vormgeving: onbelemmerde creativiteit 

Een dermate in het oog springende locatie verdient natuurlijk een waardig ontwerp. Samen met Jaspers-Eyers Architects ontwierpen de mensen van OFFICE een 13 verdiepingen tellend kantoorgebouw van circa 13.800m². De bovengrondse ruimte wordt maximaal benut om kantoren in te richten. Het gevolg is dat niet alleen de parking, maar ook de volledige technieken zoals de luchtgroepen en de verwarming ondergronds geïnstalleerd worden. Dit vrijwaart het dakvolume van technische installaties. Een atypische keuze, die volledig kadert in het optimaal gebruik van de beschikbare vierkante meters voor kantoorruimte en stadsvergroening. Het geheel is een staalstructuur rond een betonnen kern met zeer slanke, betonnen vloerplaten. De gevel krijgt erg strakke lijnen en bestaat uit 3 volumes, waarvan één met isolatieglas-eenheden van 3 op 6 meter. De drie volumes, afgewerkt in geanodiseerd aluminium met een bijzondere metaallook, kregen elk een andere uitstraling en afmeting. De stalen leuningen, geleverd door Staalbeton, versterken nog die uitgesproken identiteit. Een strak, hedendaags gebouw dus, maar dankzij enkele groene en organische toetsen krijgt het toch die eigentijdse, heilzame sfeer. 

Stadsvergroening: aandacht voor welbevinden én de toekomst

De trapsgewijze opbouw leent zich tot het creëren van twee grote dakterrassen van in totaal 620m². Daarnaast komt er ook nog een gelijkvloerse privétuin van 230m². Groene oases, zeg maar, waar mensen tot rust komen tijdens hun pauzes. Bovendien hebben de architecten de benedenverdieping zo getekend dat passanten door het gebouw heen zicht hebben op de groene tuin. 
Stadsvergroening is trouwens méér dan een esthetische keuze: het is een kwestie van verantwoordelijkheid en engagement. Bouwen is bij uitstek gericht op de toekomst. De veelheid aan fietsenstallingen, ondergrondse garages, laadpalen… toont alvast het engagement om de impact op mobiliteit en de omgeving zo klein mogelijk te houden.

BREAAM Excellent: bewezen duurzaamheid

Onder het gebouw wordt een BEO-veld (Boorgaten-Energieopslag) gerealiseerd; een vorm van geothermie waarbij energie uit de bodem wordt gebruikt om te koelen of verwarmen. Een win-win situatie, want zowel comfort in de kantoren als het klimaat varen er wel bij. Het volledige complex reduceert zo tot 26.000 ton CO2 uitstoot per jaar in vergelijking met een klassiek systeem. Dankzij dit BEO-veld haalt Commerce 46 het BREEAM Excellent label.

Meer weten over dit project?

Copyright renders: Jaspers-Eyers Architects