De Duinpieper 2.0 - Middelkerke
Projectnaam: 
Duinpieper 2.0
Bouwheer: 
Gemeente Middelkerke
Architect: 
HASA Architecten
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2020
Ligging: 
Middelkerke
Oppervlakte: 
2.856 m²
Sector: 
Lokale besturen
Onderwijs

De Duinpieper 2.0

Middelkerke

Na de zomer van 2020 trokken de kleuters en leerlingen van De Duinpieper in Middelkerke naar een nieuw complex. Dat werd gebouwd op dezelfde locatie als het voormalige schoolgebouw. Een reeks studies had uitgewezen dat het oude gebouw best vervangen werd door een complete nieuwbouw.

De ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven door de gemeente Middelkerke. Het betrof een D&B-procedure. Na een eerste fase werden er twee kandidaten weerhouden die een ontwerp mochten indienen. Voor dat ontwerp werkte 'HASA Architecten’ nauw samen met Algemene Bouw Maes en Van Roey. Na de BAFO-fase (best and final offer) werd het project aan hun bouwteam gegund.

Ontmoetingsplek

De Duinpieper 2.0 kreeg een open en modern karakter. De lokalen zelf ogen zeer modern: ze zijn voorzien van touchscreens en mobiele scheidingswanden. In de sporthal werd gekozen voor aangepaste, nieuwe toestellen.

De school is een centrale plaats met ruimte voor meerdere gemeenschapsactiviteiten. Er is een trefpunt en een buitenschoolse kinderopvang voor 30 kinderen, beiden met een aparte toegang. Het project is zo ontworpen dat de lessen ongestoord kunnen doorgaan terwijl er andere activiteiten in het gebouw plaatsvinden. De bijzondere aandacht voor de algemene toegankelijkheid en het organiseren van meerdere activiteiten op één locatie, maken van de Duinpieper 2.0 een plaats waar iedereen welkom is.

 

Moderne school in het groen

Het gebouw voldoet volledig aan alle hedendaagse infrastructuureisen en normen, ook op het vlak van duurzaamheid. Het is een compact gebouw met slechts twee bouwlagen. De verschillende lokalen geven uit op de buitenruimte. Dankzij grote raampartijen krijgen ze daardoor veel natuurlijke lichtinval.  Zowel de speelplaats als de omgeving rondom het gebouw kregen beplanting.

Voor de gevelafwerking werkte de architect met witte sierpleister en een plint in kleurrijke, groene tegels. Die geven het geheel een frisse en luchtige uitstraling. Het eindresultaat is een complex dat optimale leeromstandigheden aan de kinderen biedt.

De afbraak van het voormalige gebouw startte in het voorjaar van 2019 en de werken gingen aansluitend van start. Ondanks de bijzondere maatregelen omwille van de coronapandemie slaagden het bouwteam en de gemeentelijke technische dienst er toch in om het project op te leveren voor de eerste schooldag van het schooljaar 2020-21.

Renders: © HASA-architecten

Meer weten over dit project?