De Gaanderij - Herentals
Projectnaam: 
De Gaanderij
Bouwheer: 
Van Roey Vastgoed
Architect: 
360 architecten
Aannemer: 
Artem
Groepsbedrijven: 
Van Roey Vastgoed
Artem
Oplevering: 
2024
Ligging: 
Herentals
Sector: 
Wonen

‘De Gaanderij’, historisch vastgoed in Herentals: geschiedenis en heden duurzaam verenigd.

Herentals

Historische architectuur, gekoppeld aan hedendaags comfort: ziedaar het opzet van woonproject De Gaanderij in Herentals. De site, met onder meer het voormalige schoolgebouw van het Sint-Jozefsinstituut in de Burchtstraat, ademt historiek. Die blijft behouden, al ondergaat het geheel natuurlijk een behoorlijk ingrijpende metamorfose, uitgevoerd door Artem en ontworpen door 360 Architecten. De Gaanderij staat voor kwalitatief en eigentijds vastgoed in Herentals, mét gepast ontzag voor de geschiedenis. 

Van Roey Vastgoed en 360 architecten: Partners in time

Het zou zonde zijn om deze authentieke gebouwen dicht bij het mooie begijnhof koudweg te slopen.  Projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed en hoofdaannemer Artem willen dit erfgoed koesteren en er tegelijk ook een woonproject realiseren dat ruimschoots voldoet aan alle moderne eisen op vlak van esthetiek, duurzaamheid en wooncomfort. Hiervoor werd architectenbureau 360 Architecten onder de arm genomen. Samen mikken de partners op een tijdloos en passend samenspel tussen vroeger en nu
Voor de mensen van 360 architecten vormen dergelijke historische gebouwen natuurlijk de ideale inspiratie om een idyllische nieuwe plek, midden in de stad te ontwerpen. "Onze doelstelling is om dit stukje mooi bewaarde geschiedenis (dat teruggaat tot eind 16de eeuw) in leven te houden, mét een extra comfortinjectie. Van de oude schoolgebouwen, die dateren van 1904 en 1914, zal de oorspronkelijke architectuur dan ook duidelijk zichtbaar blijven. Zo willen we de charme en eigenheid van de site bewaren en tegelijkertijd een kwalitatief woonverhaal schrijven. De karaktervolle detaillering en hoge plafonds spelen daarbij een belangrijke rol"; aldus Jan Mannaerts van 360 architecten.

Historisch en royaal vastgoed in Herentals

Uitbundigheid, gekoppeld aan efficiënte eenvoud; dat blijkt de rode draad doorheen het hele concept: "De Gaanderij beschikt over negen gebouwen waar we de mensen rust en authentiek comfort zullen aanbieden", zegt Katleen Wouters van Van Roey Vastgoed. "Doordat de meeste gebouwen hun unieke - soms zelfs historische - karakteristieken behouden, omarmen ze elk een uitgesproken eigen identiteit. Je hebt er prachtige vergezichten, zonovergoten terrassen, hoge plafonds, groene binnentuinen... allemaal verdeeld over de diverse soorten woningen en appartementen. Dit maakt De Gaanderij tot een ideale woonplek voor zowel jonge koppels, als alleenstaanden en gezinnen met kinderen.” 
Ook leefbaarheid staat centraal. Katleen Wouters: “De vroegere speelplaatsen worden volledig groen ingericht. De collectieve en private tuinen zullen fungeren als groene oases waarlangs het prettig wonen wordt. Bovendien zal de wijk zelf verkeersvrij zijn: veilig en aangenaam voor alle generaties".
De Gaanderij ligt pal in de gezellige stadskern van Herentals. Vlak bij de Grote Markt, terrasjes, winkels, scholen en alle andere essentiële nutsvoorzieningen. Ook de Kempense natuur is nooit veraf.

Historisch… en toch future proof 

Zoals gezegd krijgt niet alleen het verleden een prominente rol in dit verhaal; ook de toekomst wordt met minstens evenveel toewijding en knowhow benaderd. Duurzaamheid is een vast engagement bij elk project van Groep Van Roey. De diverse duurzaamheidsinspanningen voor De Gaanderij zullen niet alleen de levenskwaliteit, maar ook de portemonnee van bewoners goed uitkomen: 

•    Koude- en warmteopslag (KWO)
Alle woningen en appartementen op deze site worden verwarmd en gekoeld via een systeem van individuele warmtepompen gekoppeld aan een KWO-installatie,  gasloos dus.
•    Herbestemming historische gebouwen
De waardevolle historische gebouwen worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe toekomst. Door bestaand patrimonium op te waarderen, wordt er geen nieuwe grond bebouwd.
•    Bijna-energieneutraal (BEN)
Door hoogwaardige isolatie, luchtdicht bouwen en het toepassen van duurzame technieken, waaronder centraal opgewekte warmte door geothermie, wordt De Gaanderij een bijna-energieneutraal project. Bewoners gebruiken met andere woorden zeer weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
•    Regenwater recuperatie
Al het regenwater dat op deze site valt, wordt opgevangen en hergebruikt met behulp van hemelwaterputten en de bufferings- en infiltratiesystemen. Daarvoor worden ook tal van groendaken voorzien op de site. Planten nemen er het water op en laten het verdampen, hierdoor vermindert de afvloei naar de riolering.
•    Groene injectie in de stad
De voormalige speelplaatsen van de schoolsite worden publieke, groene, open ruimtes. Deze rustpunten midden in de stad zorgen voor groen, voor licht en voor frisse lucht.
•    Slimme mobiliteit
Wie dat wilt, kan in De Gaanderij perfect wonen zonder (gezins)wagen. Alle voorzieningen zijn dichtbij. Het station ligt om de hoek en je geraakt overal vlotjes te voet of met de fiets. Er worden ook ruime en veilige fietsenstallingen bovengronds voorzien, vlakbij de ingang van alle woongelegenheden. Er is natuurlijk wel nog een ondergrondse parkeerplaats. Hierdoor blijft het bovengronds autovrij. Tenslotte investeert Van Roey Vastgoed ook mee in het deelwagensysteem dat de stad Herentals in de toekomst zal uitrollen.

De archeologische activiteiten die aan dit project voorafgingen zijn ondertussen afgerond, Van Roey Vastgoed mikt nu op een oplevering in de herfst van 2024.