De Hoorn - Leuven
Projectnaam: 
De Hoorn
Bouwheer: 
de hoorn NV
Architect: 
360 architecten
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
eind 2019
Ligging: 
Leuven
Oppervlakte: 
10.100 m²
Sector: 
Kantoor

Uitbreiding voor Leuvense pionier in co-working spaces

Leuven

In 2007 werd de oude Stella-brouwerij, na meer dan 25 jaar leegstand, door een groep jonge Leuvense creatieve ondernemers gekocht om het de daaropvolgende jaren te transformeren tot creatieve hub “De Hoorn”. Er werd gekozen voor een gemengde invulling met kantoren (voor de creatieve economie), evenementen (in de historische brouwzalen) en horeca (Grand Café). De Hoorn was een pionier in het Belgische co-working en evenementenlandschap. Het complex staat vandaag bekend als bruisende plek waar creatieve mensen werken, eten en feesten. Het kantoorgedeelte herbergt 24 creatieve bedrijven en 224 ondernemers. Door een ambitieus uitbreidingsproject zal De Hoorn tegen 2020 in oppervlakte verdubbelen.

Daarvoor verdwijnt de parking naast het huidige gebouw en maakt plaats voor een nieuwbouw van tien verdiepingen. De helft van de nieuwe oppervlakte is bestemd voor creatieve ondernemers, met een brede waaier aan kleine en grote werkunits, meer flexibele vergaderruimtes, meer eet- en bergruimte, meer belzones en meer koffiehoekjes. De drie bovenste verdiepingen van de nieuwbouw worden een “flexibele residentie” waar ondernemers, expats, wetenschappers of kunstenaars kunnen verblijven in een (werk)plek op maat. Ze kunnen gebruik maken van de werk- en vergaderplekken, maar ook van de publieke ruimtes of gemeenschappelijke activiteiten in het gebouw. Niet met een klassiek huurcontract, maar volgens een “membershipmodel” waar leden kunnen genieten van het gebouw, haar diensten en activiteiten. Met de nieuwe plannen zal De Hoorn ook grotere congressen kunnen huisvesten dankzij de uitbreiding met flexibele break-outrooms tot 150 personen.

Er wordt opnieuw samengewerkt met 360 Architecten uit Gent, die eerder ook de initiële transformatie van brouwerij tot creatieve hub begeleid hebben. Architecturaal wordt verder ingezet op de ruwe, industriële stijl die op een creatieve manier de nieuwbouw integreert met het oude gebouw.

Van Roey zal anderhalf jaar werken aan dit ambitieuze nieuwbouwproject.