De Hoorn - Leuven
Projectnaam: 
De Hoorn
Bouwheer: 
de hoorn NV
Architect: 
360 architecten
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
eind 2019
Ligging: 
Leuven
Oppervlakte: 
11.560m²
Sector: 
Kantoor
Wonen

Uitbreiding voor Leuvense pionier in co-working spaces

Leuven

In 2007 werd de oude Stella-brouwerij, na meer dan 25 jaar leegstand, door een groep jonge, Leuvense ondernemers gekocht. In de daaropvolgende jaren transformeerden ze de site tot de creatieve hub “De Hoorn”. Ze kozen daarbij voor een gemengde invulling met kantoren, ruimtes voor evenementen en horeca . De Hoorn was een pionier in het Belgische co-working- en evenementenlandschap.

Na een vijftal jaren, beslisten de eigenaars het geheel te vergroten. De parking naast het oorspronkelijke gebouw verdween en er kwam een nieuwbouw van tien verdiepingen. Deze moest aansluiten op het bestaande gebouw dat constant operationeel moest blijven. Bovendien was geen enkele verdieping gelijk en dat zorgde voor een divers programma op bouwtechnisch vlak. Een niet te onderschatten uitdaging op een zeer beperkte werfzone, vlakbij centrum Leuven.

Voor het ontwerp, koos de bouwheer opnieuw voor het bureau ‘360 architecten’ uit Gent, dat eerder ook de transformatie van brouwerij tot creatieve hub begeleid had. Architecturaal werd ingezet op een ruwe, industriële stijl die toeliet de nieuwbouw te integreren in het bestaande complex. Het project is een mooi voorbeeld van hoe een bouwteam kan samenwerken: de kennis van de aannemer, architect en bouwheer werden samengebracht en dat zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering. 

De helft van de nieuwe oppervlakte is bestemd voor ondernemers en bestaat uit flexibele vergaderruimtes, open workspaces en eet- en koffieruimtes. Het kantoorgedeelte herbergt 24 creatieve bedrijven en 224 ondernemers.

Op de zevende verdieping zijn er flexibele break-outrooms of ‘‘skyboxen’’ tot 150 personen. In die ruimtes kunnen er grote congressen, feesten en bedrijfsevenementen georganiseerd worden.

De drie bovenste verdiepingen van de nieuwbouw vormen flexibele residenties. Zelfstandigen en expats die er verblijven, mogen gebruik maken van de werkplekken en de publieke ruimtes in het gebouw en deelnemen aan de gemeenschappelijke activiteiten. Niet met een klassiek huurcontract, maar volgens een “membershipmodel” waar leden kunnen genieten van het gebouw, haar diensten en de activiteiten.

Voor de gevel werd geopteerd om te werken met recuperatiestenen, wat voor groep Van Roey een primeur was.  Dat bracht uitdagingen met zich mee zoals de zoektocht naar een geschikt lot van ca 2.000m² recuperatiesteen; rekening moeten houden met afwijkingen in lengte van de geleverde stenen (die kon oplopen tot 2 cm verschil t.o.v. de standaardlengte) en het opzetten van  kwaliteitscontroles voor de verwerking van de stenen. Het gebruik van recuperatiestenen werd positief geëvalueerd en het is de  ambitie om de expertise die de groep opdeed in meerdere projecten in te zetten.

Van Roey werkte anderhalf jaar aan dit ambitieuze nieuwbouwproject. Dankzij de uitbreiding verdubbelde De Hoorn in oppervlakte, van 5.810m² naar 11.560m². Het is vandaag meer dan ooit een bruisende plek waar professionals kunnen werken en netwerken.

.Meer lezen?

Interieurfotografie © Hannelore Veelaert