De Kleine Wereld - Ravels
Projectnaam: 
De kleine wereld
Bouwheer: 
Gemeente Ravels
Architect: 
architectenbureau PEETERS, VAN GILS & VERDONCK
Aannemer: 
TM Basisschool Ravels (Van Roey – Artem)
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Artem
IFTech
Oplevering: 
voorjaar 2020
Ligging: 
Ravels
Oppervlakte: 
4.300m2 gebouwen + 725 m2 parking
Sector: 
Onderwijs

Nieuwe gemeentelijke basisschool: een grootse dorpsschool

Ravels

Van Roey bouwt in Ravels een schoolgebouw waarin hedendaags onderwijs gegeven kan worden én dat bijdraagt aan het welbevinden van leerkrachten en leerlingen. Artem haalde dit project binnen en werkt voor de uitvoering samen met Van Roey en IFTech.

De oude schoolgebouwen en containerklassen worden volledig afgebroken. In de plaats komt een splinternieuwe ‘school van de toekomst’: vooruitstrevend op het vlak van pedagogie maar ook modern en energiezuinig.

Ondanks de beperkte grondoppervlakte (4.300 m2) zal de nieuwe school maar liefst 27 klaslokalen hebben voor 450 leerlingen, een turnzaal, twee speelplaatsen en een parkeerterrein. Uit noodzaak wordt dus vooral in de hoogte gebouwd. In het ontwerp van architectenbureau PEETERS, VAN GILS & VERDONCK wordt elke meter maximaal benut. Een mooi voorbeeld daarvan is de tweede (gedeeltelijk overdekte) speelplaats op de eerste verdieping, die rust op stevige kolommen.

De 10 klassen voor de kleuters worden verzameld rond een gezamenlijke speelruimte, zodat er voldoende spelaanbod kan worden verschaft. De 12 klassen van de lagere school bevinden zich aan weerszijden van een open leercentrum waardoor klasoverschrijdend werken gemakkelijker wordt.

Niet enkel de school en turnzaal worden door Artem gebouwd. Ook de buitenaanleg met een ruime fietsenstalling en parking maken deel uit van dit bouwproject.

Ook op vlak van duurzaamheid wilde de school en de gemeente toekomstgericht denken en werd gekozen voor een geothermische installatie van IFTech. Dankzij een systeem van koud-warmteopslag (KWO) wordt warmte en koude opgeslagen in de bodem. Zo wordt de school op een duurzame manier verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Een milieuvriendelijke en betaalbare oplossing die zorgt voor een erg gunstig binnenklimaat. In vergelijking met een klassieke gasinstallatie bespaart de school zo 60% energie en stoot ze 65% minder CO2 uit. 

 De nieuwe basisschool werd in het voorjaar van 2020 in gebruik genomen.

Meer lezen over dit project?