De Kleine Wereld - Ravels
Projectnaam: 
De kleine wereld
Bouwheer: 
Gemeente Ravels
Architect: 
architectenbureau PEETERS, VAN GILS & VERDONCK
Aannemer: 
TM Basisschool Ravels (Van Roey – Artem)
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Artem
IFTech
Oplevering: 
voorjaar 2020
Ligging: 
Ravels
Oppervlakte: 
4.300m2 gebouwen + 725 m2 parking
Sector: 
Onderwijs

Nieuwe gemeentelijke basisschool: een grootse dorpsschool

Ravels

In Ravels werd een nieuwe school gebouwd waarin hedendaags onderwijs gegeven kan worden met als focus het welbevinden van leerkrachten en leerlingen. Artem haalde dit project binnen en werkte voor de uitvoering samen met Van Roey en IFTech.

De oude schoolgebouwen en containerklassen werden volledig afgebroken. In de plaats kwam een splinternieuwe ‘school van de toekomst’: vooruitstrevend op het vlak van pedagogie maar ook modern en energiezuinig.

Ondanks de beperkte grondoppervlakte (4.300 m2) kreeg de nieuwe school maar liefst 27 klaslokalen voor 450 leerlingen, een turnzaal, twee speelplaatsen en een parkeerterrein. Uit noodzaak werd dus vooral in de hoogte gebouwd. In het ontwerp van architectenbureau PEETERS, VAN GILS & VERDONCK werd elke meter maximaal benut. Een mooi voorbeeld daarvan is de tweede (gedeeltelijk overdekte) speelplaats op de eerste verdieping, die rust op stevige kolommen.

De 10 klassen voor de kleuters zijn verzameld rond een gezamenlijke speelruimte, zodat er voldoende spelaanbod kan worden verschaft. De 12 klassen van de lagere school bevinden zich aan weerszijden van een open leercentrum waardoor klasoverschrijdend werken gemakkelijker wordt.

Niet enkel de school en turnzaal werden door Artem gebouwd. Ook de buitenaanleg met een ruime fietsenstalling en parking maken deel uit van dit bouwproject.

Ook op vlak van duurzaamheid wilde de school en de gemeente toekomstgericht denken en werd gekozen voor een geothermische installatie van IFTech. Dankzij een systeem van koud-warmteopslag (KWO) wordt warmte en koude opgeslagen in de bodem. Zo wordt de school op een duurzame manier verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Een milieuvriendelijke en betaalbare oplossing die zorgt voor een erg gunstig binnenklimaat. In vergelijking met een klassieke gasinstallatie bespaart de school zo 60% energie en stoot ze 65% minder CO2 uit. 

 De nieuwe basisschool werd in het voorjaar van 2020 in gebruik genomen.

Meer lezen over dit project?