De Maalderij - Brecht
Projectnaam: 
De Maalderij - Brecht
Bouwheer: 
Groep Bolckmans (gebruiker: Politiezone Voorkempen)
Architect: 
M2 Architecten
Aannemer: 
vanhout.pro (bouw en interieur)
Oplevering: 
december 2016
Ligging: 
Brecht
Oppervlakte: 
3000 m2 politiecommissariaat en 1200 m2 verhuurkantoren
Sector: 
Kantoor
Lokale besturen

Oude maalderij wordt nieuw kantorencomplex

Brecht

De oude stokerij-maalderij aan de Vaartdijk in Brecht werd omgetoverd tot een kantorencomplex in “Loftstijl“. Het hoofdgebouw van “De Maalderij” bestaat uit vijf verdiepingen van elk circa 650 m2 oppervlakte. Politiezone Voorkempen gebruikt de drie onderste etages als politiecommissariaat.

vanhout.pro had al ervaring met het (ver)bouwen en inrichten van politiekantoren en werd daarom door de private ontwikkelaar gecontracteerd. Er moesten niet enkel 3 verdiepingen van het oude gebouw aangepast worden aan de noden van de politie. Ook een bestaande vrij nieuwe industriehal werd bij het project betrokken. Deze industriebouw werd met de oude maalderij verbonden en deels omgebouwd en streng beveiligd. In deze extra 1200 m2 werden een aantal specifieke voorzieningen ondergebracht, zoals het cellencomplex en de wapenkamer. 

Groep Bolckmans (de bouwheer) vestigde zijn nieuwe kantoren op de bovenste verdieping van De Maalderij. Daarnaast huisvest De Maalderij ook meer dan 140 politiemensen van Politiezone Voorkempen, die voorheen verspreid waren over zes verschillende locaties in vier gemeenten. De politie heeft er ruim 3000 m2 oppervlakte kantoor en een kleine 5.000 m2 parking ter beschikking. De overige 2 verdiepingen van De Maalderij worden gebruikt als kantoorruimte door bedrijven. Uiteraard vraagt de combinatie van een politiehoofdkwartier en privékantoren in hetzelfde gebouw om bijzondere veiligheidsmaatregelen