De Nieuwe Dokken - Gent
Bouwheer: 
Schipperskaai Development ( Van Roey Vastgoed- Revive - Vanhaerents Development)
Architect: 
Stéphane Beel, BLAF architecten, Onix architecten, DENC!-STUDIO, MAAT-ontwerpers
Aannemer: 
TV Groep Van Roey - Algemene Bouw Maes - Artes Depret
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Van Roey Vastgoed
Algemene Bouw Maes
Ligging: 
Gent
Oppervlakte: 
56.780 m²
Sector: 
Kantoor
Parking
Retail
Wonen
Zorg

Een bruisende buurt aan het water

Gent

Stadsvernieuwing

Het noorden van Gent ondergaat een ware metamorfose. Schipperskaai Development, een consortium bestaande uit CAAP en Roey Vastgoed geeft een nieuwe bestemming aan de volledige buurt rond de kades. De Oude Dokken maken deel uit van het rijke, industriële verleden van de stad en ruimen plaats voor nieuw leven. Het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken, aan de oostzijde van het Handelsdok, wordt een van de eerste realisaties rondom de dokken. 

Er komen ongeveer 400 nieuwe woningen, kantoor- en handelsruimten, moestuintjes en parken en ook openbare voorzieningen zoals een sporthal, een school en een kinderdagverblijf. Langs de wandelkade komen er gezellige horecazaken, kleinere handelszaken en promenades. Een groot deel van de site blijft autovrij.  Voetgangers en fietsers staan er centraal en kunnen via de autovrije bruggen oversteken naar de binnenstad. Eentje ervan is al in gebruik, de Bataviabrug. De andere twee bruggen komen later.

Circulaire economie

De Nieuwe Dokken is een pionier op het vlak van duurzaamheid. Er komen maatregelen om minder drinkwater te verbruiken. Een derde van de warmtebehoefte wordt voorzien op basis van gft-resten en afvalwater. De overige warmte zal van een naburig bedrijf komen. De technologie daarvoor heet Zawent (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning).  Door waardekringlopen te sluiten van energie, water en voedingsstoffen gaan kostbare grondstoffen niet verloren en wordt maximaal ingezet op circulaire economie.

Op vlak van de binnenruimten, worden er afwerkingspakketten aangeboden die de cradle-to-cradle filosofie volgen. Dankzij die pakketten, kunnen klanten kiezen voor materialen met een lage ecologische voetafdruk en wordt de filosofie van de wijk doorgetrokken tot in het interieur.

De Nieuwe Dokken is één van de meest ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten die Gent ooit gekend heeft. Het volledige project verloopt in vier fasen.

Meer weten over dit project?