De Pit - kantoor Stedelijk Onderwijs - Antwerpen
Bouwheer: 
AG Vespa (Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoed en Stadsprojecten in Antwerpen)
Architect: 
HUB architecten samen met interieurarchitecten Atelier Dialect
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Staalbeton
Oplevering: 
2020
Ligging: 
Antwerpen
Oppervlakte: 
9000m²
Sector: 
Kantoor
Onderwijs

De Pit - kantoor Stedelijk Onderwijs

Antwerpen

Stedelijk Onderwijs Antwerpen moest op zoek naar een nieuwe locatie om zijn 116 scholen en centra nog beter te servicen. Het vond die aan de Frankrijklei 71. Bouwheer AG VESPA koos voor de verbouwing van het gebouw dat ooit toebehoorde aan de FOD Financiën. Van Roey stripte het oorspronkelijke complex en plaatste er een modern en volledig afgewerkt kantoor dat aan alle hedendaagse normen voldoet.

De naam ‘De Pit’ staat voor de drive van het team én omdat dit een plek is waar men even halt kan houden om advies te vragen. Zoals een pitstop. Het complex is dan ook afgestemd op de nieuwe manier van werken in het Stedelijk Onderwijs. Het is een ontmoetingsplek voor schooldirecteurs, leerkrachten en medewerkers. Daarnaast is het de uitvalsbasis van waaruit de 300 medewerkers van de ondersteunende diensten naar de scholen gaan. 

Open structuur

De structuur van de inkomhal is erg open. Het licht stroomt er binnen via een vide van twee verdiepingen hoog. Op alle etages werd gewerkt met hoge ramen en moduleerbare vergaderzalen met glazen wanden die het daglicht rijkelijk laten binnenvallen.

Het gebouw bestaat uit zes identieke verdiepingen met een centrale kern waarin telkens de traphal, de lift en het sanitair ondergebracht zijn. In de open werkplekken en het moderne opleidings- en vergadercentrum kunnen collega’s netwerken en kennis uitwisselen. De Pit heeft ook een inspiratieruimte waar lezingen, recepties en tentoonstellingen gehouden kunnen worden.

Stijlvolle inrichting

Het vast meubilair voor dit project is een ontwerp van atelier Dialect, in nauw overleg met de architect en het kernteam van de opdrachtgever. Het werd gerealiseerd door vanhout.pro.

Op elk verdiep installeerden zij vaste bureautafels en aanlandwerkplekken in open ruimtes of afsluitbare cockpits. Het meubilair in het onthaal zoals de balie en de zwarte vestiairekasten zijn eveneens van de hand vanhout.pro. Ook de techniekkasten voor alle nutsleidingen en de brandhaspels werden door hen vervaardigd en geplaatst.

Verder kreeg elke etage een volledig uitgeruste keuken met elektrische toestellen, een kraan met gefilterd water en volautomatische koffiemachines.

 

Focus op duurzaamheid

De Pit is een BEN of 'bijna energie neutraal' gebouw met tien bouwlagen. Het bijzondere aan BEN-kantoren is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit 130 zonnepanelen gehaald. Via een regenwaterreservoir zal er 50.000 liter regenwater opvangen worden voor de sanitaire voorzieningen in het gebouw.

De volledige voor- en achtergevel bestaan uit duurzame, geprefabriceerde HSB panelen (houtskeletbouw). De hoogste niveaus werden gebouwd met CLT (crossed-laminated timber), een milieuvriendelijke techniek waarbij massieve meerlagige houtplaten of kruislaaghout gebruikt worden. Hout geeft van nature een goede thermische isolatie. Een houten muur verliest minder warmte dan een muur met dezelfde dikte van een ander materiaal. Het heeft bovendien een lange levensduur. De HSB panelen werden afgewerkt met aluminium gevelbekleding. 

Een daktuin neemt de plaats in van wat ooit een parkeerdek was en is bereikbaar via een brug vanuit het personeelsrestaurant. Samen met de aangelegde tuin aan de achterkant, vormen ze kleine ‘groene oases’ midden in de stad die het welzijn van alle medewerkers zeker ten goede komen.

Buiten de kantooruren worden de opleidings- en vergaderfaciliteiten opengesteld voor interne en externe gebruikers, via een systeem van reservering en toegangscontrole. In de ondergrondse garage kan een beperkt aantal wagens staan en zijn er 200 fietsstaanplaatsen. Een bewuste keuze die past in het plaatje van duurzame mobiliteit.

Het gebouw werd volledig gestript in het voorjaar van 2018. Dankzij de nauwgezette planning en coördinatie van de aannemer en architect, konden alle medewerkers in de zomer van 2020 verhuizen naar deze nieuwe, inspirerende plek.

Meer lezen over De Pit?