Europese School in Mol - Mol
Bouwheer: 
Europese Scholen
Aannemer: 
vanhout.pro
Oplevering: 
2018
Ligging: 
Mol
Sector: 
Onderwijs

Europese School in Mol

Mol

Slechts 6 maanden had vanhout.pro nodig om de kleuterschool van de Europese School in Mol volledig te renoveren: de werken startten in maart 2018 en werden in oktober dat jaar opgeleverd. Het waren Giancarlo Marcheggiano (Secretaris-Generaal van de Europese scholen) en minister Jan Jambon die op 13 november 2018 de vernieuwde kleuterschool feestelijk openden.

De Europese school, prachtig gelegen in een bosrijke omgeving, bestaat uit verschillende (lage) gebouwen en speelplaatsen. Centraal ligt de kleuterschool, die dringend aan vernieuwing toe was. De Regie der Gebouwen gaf de aannemer de opdracht om het totaal verouderde kleuterschoolgebouw te renoveren en aan te passen aan de hedendaagse normen. vanhout.pro vernieuwde in 2017 al de laboratoria van de middelbare school in een zeer korte tijd en met minimale hinder voor de school. Ditmaal werd in een recordtijd van zes maanden de uitgeleefde kleuterschool omgebouwd tot een licht, luchtig en modern gebouw.

Duurzame totaalrenovatie

Het hele gebouw werd grondig onder handen genomen. De elektriciteit en het sanitair van het gebouw werden volledig vernieuwd en het dak werd geïsoleerd. Er werd voor de kleuterklasjes gekozen voor (veiligere) vloerverwarming in plaats van radiatoren. Daardoor kon de gevel naar de speelplaats grote glaspartijen krijgen. De combinatie van de nieuwe ramen met energetisch performant buitenschrijnwerk, zonwerende beglazing en de isolatie van het dak zorgen voor een flinke energiebesparing. Het nieuwe ventilatiesysteem betekent een grote verbetering voor de luchtkwaliteit. Allemaal maatregelen die goed zijn voor het welzijn van de leerkrachten en leerlingen en voor het milieu en bovendien voor een lagere energiefactuur zorgen.

vanhout.pro nam ook het ontwerp en de realisatie van vast meubilair op kindermaat op zich.

Europese Scholen?

In België zijn er 5 Europese scholen, waarvan 4 in Brussel en 1 in Mol. De Regie der Gebouwen staat in voor het bouwen en renoveren van die scholen. De vestiging in Mol werd in 1960 opgericht en wordt vooral bezocht door de kinderen van de Europese ambtenaren en van Euratom, Eurochemic en S.C.K. De kinderen krijgen er les in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Omwille van het grote succes van de Europese scholen wordt er een zesde Europese school gepland op de voormalige site van de NAVO in Evere.

Meer lezen?