Frans Masereel Centrum - Kasterlee
Projectnaam: 
Frans Masereel Centrum
Bouwheer: 
Agentschap Facilitair bedrijf
Architect: 
TV LIST & Hideyuki Nakayama Architecture, Bollinger & Gröhmann (stabiliteit), Bureau Bouwtechniek (technieken)
Aannemer: 
vanhout.pro
Oplevering: 
november 2018
Ligging: 
Kasterlee
Oppervlakte: 
417 m²
Sector: 
Cultuur

Nieuw paviljoen voor het Frans Masereel Centrum

Kasterlee

Het Frans Masereel Centrum, Vlaams centrum voor grafische kunsten en Belgiës grootste aanbieder van kunstenaarsresidenties, werd in 1972 in Kasterlee opgericht. Het is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers kunnen verblijven en experimenteren met diverse analoge en digitale technieken, van diep-, hoog- en zeefdruk tot lasercutting. vanhout.pro kreeg de opdracht om het centrum uit te breiden. Het nieuwe paviljoen werd op 9 februari 2019 geopend.

Het nieuwe paviljoen biedt het centrum extra expo- en werkruimte. Het paviljoen werd ontworpen door Hideyuki Nakayama (Tokyo) en Ido Avissar van het Parijse LIST. Het is opgevat als een Machikado, wat verwijst naar een vrij in te vullen en niet-hiërarchische straathoek of passage. De verschillende  ruimtes, zoals de studio of de tentoonstellingsruimte, komen in het midden van de Machikado bij elkaar. Het paviljoen kan naar wens ingevuld worden, en dat op verschillende manieren. Grote raampartijen bieden een mooi zicht op het omringende Kempense landschap, dat de vele – voornamelijk stedelijke – internationale kunstenaars-in-residentie de nodige rust en inspiratie biedt.

Vooral het ingesneden kegelvormige houten dak is een bouwtechnisch hoogstandje. Het wereldbefaamde studiebureel Böllinger + Grohmann werd ingeschakeld om deze dakstructuur te berekenen. De structuur heeft de geometrie van een kegel en bestaat uit 800 massief houten balken die verdeeld zijn over 27 niveaus.  Elke balk wordt gesteund door de vorige en ondersteunt de volgende. Alle balken zijn telkens onder een ander 3D-schuinvlak gezaagd en verbonden.

Model foto 1:50 en 1:20 © LIST, photography Alain Potignon; andere foto's © Dirk Verwoerd