Frans Masereel Centrum - Kasterlee
Projectnaam: 
Frans Masereel Centrum
Bouwheer: 
Agentschap Facilitair bedrijf
Architect: 
TV LIST & Hideyuki Nakayama Architecture, Bollinger & Gröhmann (stabiliteit), Bureau Bouwtechniek (technieken)
Aannemer: 
vanhout.pro
Groepsbedrijven: 
vanhout.pro bouw
vanhout.pro interieur
Oplevering: 
november 2018
Ligging: 
Kasterlee
Oppervlakte: 
417 m²
Sector: 
Cultuur

Nieuw paviljoen voor het Frans Masereel Centrum

Kasterlee

Het Frans Masereel Centrum is een Vlaams centrum voor grafische kunsten, opgericht in 1972. Het is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers kunnen verblijven en experimenteren met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie.

Vanhout.pro kreeg de eer om in te staan voor de uitbreiding van het Frans Masereel centrum in Kasterlee. Het ontwerp van het paviljoen door Hideyuki Nakayama (Tokyo) en LIST (Parijs) is opgevat als een "Machikado". Dit verwijst naar een straathoek of een passage. De verschillende verspreide ruimtes zoals de studio of de tentoonstellingsruimte komen in het midden van de Machikado bij elkaar.

Vooral het ingesneden kegelvormige houten dak is een bouwtechnisch hoogstandje. Het wereldbefaamde studiebureel "Böllinger + Grohmann" werd ingeschakeld om deze dakstructuur te berekenen. Die bestaat uit 800 massief houten balken die telkens onder een ander 3D-schuinvlak worden aangezaagd en verbonden.  Elke balk wordt gesteund door de voorgaande en ondersteunt de volgende, volgens de geometrie van een kegel opgedeeld in 29 delen en 27 niveaus. 

Model picture 1:50 and 1:20 © LIST, photography Alain Potignon

Other pictures by Dirk Verwoerd